Me & Him

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Thursday, June 24, 2010

Jom Masak! :)

Assalamualaikum to all my dearest readers!!
Haha

Aha! Lagi berapa hari aje lagi aku akan balik semula ke IPBA ‘kesayangan’..ahaks! Aku tau..aku tau…ramai da rindu kat aku ni kan..haha!
[muntahlaa..muntahlaahh..aku tak heran sebab daku sedar sapa diriku ini] ya..itu dia..aku da mula nak melalut tak tentu pasal.

Tajuk entry aku kali ni agak sengal kankankan? Haha ..tulis macam le orang len tak tau masak..macam la ko sorang je tau masak. Eh! Biau la..aku ni memang ‘pandai’ masak pon..tu yang aku nak boast satu dunia ni..haha

Well, kalau nak tau lah, di minggu last sebelum aku blah balik IPBA ni merupakan minggu yang terhamatlah ghajin bagiku ye.. Nak tau kenapa? Sebabnye, Amalina Sulaiman yang memang pemalas ni..aishh..salah3..tak le pemalas nau..kurang ghajen aje kengkadang ni ..tetibe terbukak pule pintu hatinye nak memasak for this whole week. Yeah! Haha~ Aku cakap macam before ni aku tak masak aje..Hey! I masak tau! Tak caye tanye mak I ..kan mi kan??…haha! Takdelah ..frankly speaking..masa minggu pertama aku berlengkau kat umah ni, memang setiap hari rumah aku ni menyantap lauk Pak Din sahaje…hehe! siapakah Pak Din? Anda tertanya2 ye? Misteri..misteri..Haha. Pak Dinlah sebenaunye ‘tukang masak’ keluarga aku secara informalnye tapi secara formalnye, kami sekeluarga yang selalu pergi beli lauk kat kedai Pak Din di Duyong Melaka. Haha. Lauk diaa…fuuhh! Sedap woohh! Tu yang abi aku dok setiap hari membeli lauk kat sana. Murah pulak tuh..hehe.
[Tapi sebenaunye kalo aku masak, lagi sedap + murah dari lauk kat kedai Pak Din tau! Ya… tu dia! Perasan lagi~ Da berapa besen korang muntah haa bace entry aku kali nih..maklomlah..before aku balik, baik aku menggedik puas2 kat blog ku sayang ni..sebab kat IPBA aku baik you! Aww! haha] Minggu kedua pulak, aku duk kat umah nenek..so masak pon just tolong2 nenek aku aje..minggu ke-3 aka minggu last nilah satu2nye minggu untuk aku masak2 segala ni..Bile lagi ummi, abi and lain2 nak rase air tangan aku before aku mem’blah’kan diri aku balik IPBA melainkan minggu ni kankankan? So, haku pon masak lee….

Tulah, lagi satu disebabkan aku kesian kat hadik aku Ahmad Syakira..eh salah2…adik aku normal..tak POK kay? Haha..aku kecian nengok hadek aku si Syakir ni balik sekola asek makan lauk Pak Din aje..so, aku ni sebagai seorang kakak yang baik lagi penyayang ni pon berkorban lah masak untuk hadik aku and juga buat ummi ku tercayang…kecian jugak tengok ummi asyik makan kat luau aje…hade hanak dare tak reti2 nak masak..baik haku masakkan untuk family aku kankankan? Abi pun suke nengok aku masak katenye..Hehe…arakian, aku pon masaklah untuk diorang semua…biau bile aku balik IPBA nanti semua rindu2 kat air tangan aku..hahahahaha! 

haha! nilah dia aku and hadik kesayangan intan payung aku yang manje bebenau nihh...time ni aku muda lagi..hehe...jangan main2 dgn hadek aku ni! beliaw ni bekas penari taw! dulu kan...dia ni kan...penari dangdut amelina ah-ah! eeehhh..salah3! bekas penari inang and zapin! haha~kalah aku..aku lagi rock dari dia ni..hehe


cess..aku pon tataw nape aku upload gambau ni..da upload masukkan je le kan gambau dak kecik nih..hehe..bagi dia capub kejap kat blog aku


Actually..actually...ade lagi sobab den masak nih sebona eh..sobab…sobab…mak ayah den le..
[oops !! jangan marah ummi!] hehe..tak abeh2 pot pet pot pet suruh den masak..lagi-lagi bilo hadek den yang terlebey ghajen ni bawak balik video yang dia kate dia hambik kat umah dak Nuar kawan baik dia tu…katenye, kakak dak Nuar punye…satu set kau video masak2 ni!!..daripada masak cacing sampai masak ikan paus..semua ade belaka! Haha..Acah mak enon..haha yelah…bila tengok kat dalam video uh sumernye lauk sedap2 and senang2 ..hati aku ni pon terbukak lah untuk masak2 bagai ni…alah, lagipon dapat pahala kan kalau kite masak untuk keluarga ni kan? Janji niat Lillahi’Taala..

Ha! So sape2 yang berminat nak masak simple2 tapi lazat ni, boleh lah copy dalam pentdrive korang video2 tu daripada haku ye! Segala aneka makanan ..sumer lengkap taw!..tak payah aku nak copy2 dalam cooking book aku lagi..hehe!
hehe..nilah dia logo trymasak!! aku memang suke video2 yang diorang ni buat sebab arahan yang dia bagi and bahan2 yang dia perlukan semuanye jelas lagi terang lagi nyata gittuu...so sesape yang buta bahan2 masakan ni misalannye..yang tak kenal jenis2 sayur..jenis2 ikan..jenis2 ayam [eh? ade ke?? haha] and also jenis2 bahan masakan mak salleh macam sos pormono..pornomo..eh? ntah hape ntah...questesshire bagai..yang berbelit2 lidah den nak nyobutnye...silalah ye belajau dari video2 sini.. :)

Harituh aku ade try masak begedel and ayam masak merah..Actually aku memang da taw da masak merah nih..ye ah sonang jek! Tapi aku memang masak style kampong marii lah! Aku kan budak kampong..hehe [ape? aku memang tak malu pon ngaku orang kampong...daripada orang kampong berlagak bandau? cehh..] yelah..mak aku and nenek aku memang dah ajau aku masak mendealah ni sejak aku kicik lagi...lauk feberet family aku..so bile masak mendealah nih, takyah refer kat cooking book pon takpe..memang dah hade dalam kepale otak aku yang feeble ni...

Nak try? Haa..ni resipi aku..sape yang nak try..trylaahh..

Resipi Ayam Masak Merah Leen :)

Bahan-bahan:
Bahan A [ayam]
  • seekor ayam [ikot korang le..ni hidangan untuk satu family]- siangkan
  • 3 ulas bawang putih
  • serbuk kunyit sesedap rase
  • garam sesedap rase gak
Bahan B [sambalnye]
  • 6 ulas bawang kecik [suka hati lah..boley kurangkan sampai 4 ulas..tapi family aku memang suka makan bwang]
  • 2 ulas bawang putih [kalau tak suka tak letak pon takpe]
  • 1 labu bawang besau-mayangkan
  • 2 inci halia- dihiris halus
  • lada kering [rebus and blendkan sampai jadik paste. rebusle banyak2 pastu simpan dalam peti sejuk..bleh guna lain kali...] 
  • 1 mangkuk kecil air asam jawe
  • garam and gula secukup rase :)
  • 3 biji tomato dipotong wedges
Okay cara-cara:
  1. Bahan A- tumbuk bawak putih sehingga lumat. Pastu, campurkan dengan serbuk kunyit and garam secukupnye, Then, gaulkan bahan2 tu dengan ayam korang and marinate ayam tu dalam lebih kurang 1/2 hour.
  2. Untuk sambal, memula, bawang kecik and bawang putih tu korang tumbuk dengan sekuat tenaga sehingga benau2 lumat. 
  3. Tumis bawang2 yang dah lumat tu dalam kuali yang berisi minyak yang dah siap dipanaskan [make sure minyak benar2 dah pijau baru masukkan bahan tumis kay?]
  4. Goreng sampai bawang kelihatan hampir layu tapi jangan sampai hitam hangos pulak!
  5. Masukkan lada paste tu..ikot suka..kalo aku, aku letak sampai 2 senduk..kami memang suke pedas2 ok..? yang tak suka pedas minimakanlah penggunaan paste ni..
  6. Tumiskan sampai sambal garing- pecah minyak..
  7. Bila sambal dah garing, masukkan bawang besau yang da siap dimayang tuh...goreng la sesuke hati anda sambil mendengau radio IKIM ...jangan lupa selawat banyak2 k? ni petua turun temurun ni..kompem masakan anda sedap kalo anda banyak selawat! ;)
  8. Lepastu baru masukkan air asam jawe..tapi jangan masukkan biji2 dia sekali k? Masukkan airnye sahaja..
  9. Perasakan dengan garam and gula...try la calit sikit pakai sudu..kalo tak sedap tambah le ape yang patot..
  10. Laaaaast skaly baru masukkan tomato yg dah dipotong wedges tu...
  11. Sedia untuk dimakan! Mai mai! Makan maaaiii!! ahaha :)
Haaa..senang tak? senang tak?
Senang aje kaaann??
Kalau senang, pe lagi..cube le...

Kalau nak resipi begedel nanti aku bagi sebab resipi dia terhamatlah simple...
Malas pulak aku nak taip..
Maybe entry akan datang aku tulis lagi..begedel tu actually first time aku buat...takde experience pon before ni..so aku pon dok lah sensorang..menggentel daging cincang tuh sampai jadik bergedel yang sodap lagi yum! yum! 
Tapi mak aku komen kenape bergedel aku bulaat sangat haa? Dah macam pinggan dah...hadoii..begedel orang leper aku pny bulat macam muka rina..eh! Salah2..[jangan mare rina comel lagi cantik menawan..ololo] bulat macam...ah! mende2 yang bulat leee..Aku pon jawable...'alah biaselah ummii...hehe...kite budak baru belajau..kalo salah tolong tunjukkan.." hehe
Tapi, kesemua lauk aku tu habis dimakan oleh mereka2 semua..licin~ [tak tau lah sedap ke tak...ne tau diorang abeskan sebab nak jage hati aku ke kan..hehe]

haa...nilah sepatutnye rupe bergedel ok? jangan memandai buat bulat cam aku punye ...haha 


Haaa..pastu kan..pastukan...[sape lah yang rajin sangat bace entry aku yang panjang berjela2 ni..humm..takpe2..saye tau kalau takde orang bace ,,mak saye tetap bace kan ummi kan? sayaaanngg ummi! mmuaahh]

Petang tu pulak aku and adik aku pon buatlah pulak frozen ice blended chocolate! Waahh! Name nak mat salleh..eh biaselah..I kan mak salleh tiruan...ambik TESL lagi k? haha

Senang je nak buat mendealah ni...aku buat ngan adik aku tuh...rajen benau ye kami..menghabiskan ais krim dalam ice box tuh..haha..tapi hasilnye amat2 lah memuaskan ye tuan2 dan puan2!
hehe!

Resipi Frozen Ice Blended Chocolate Syalina [Syakir+Amalina] wah gitteww~ haha

Bahan:
  • 15 biji ice cubes
  • 7 sudu milo/ melted chocolate/ vico instant
  • semangkok ice cream vanilla [haha..ni hidangan untuk 4 orang k, tu yang kena letak ice cream byk2 ni..!! hehe]
  • chocolate chips
Cara2:
  1. Blendkan kesemua bahan kecuali chocolate chips sampai jadi liquid! Blend lah ikot gaya yang anda suka..janji dia jadik ice blended..tambah le ape yang kurang..simple je kan?!
  2. Da siap, taburkan chocolate chip di atas ice blended ini...pastu hiaslah..nak letak patung doremon ke..nenas hawaii ke...belimbing ke..delime ke..pokok kelapa ke....huiisshhh...suke suki suku korang okehh?
  3. Makan puas2!!Ngaaaaaa~
Hehe..apasal? ade rasa nak buat ke? Haaa..nak tengok hasilnye....??

Tara!!!!!

hehe..saje je wat gambau  tak jelas...[overkah aku bile aku letak anggur kat situ??] haha


haaa..sedap kan? sedap kan??


nyum2!! ummi...pasni nak buat lagi k? hehe

Haaa...da abes daa...tarik nafas panjang2...dah habis dah la wey entry aku ni! wake up! wake up! haha

Gambau bergedel and ayam masak merah aku taknak amik sobab....sobab.....sobab aku taknaklah!! bergedel aku bulat nau...aku sogan..hahaha

Ok lah..selamat mencube hokey!?
Sampai sini je lah..
Salam and gute tag!!! mmuaaahhhhhh! Thank you for reading~  (^___~)

 


4 comments:

Azham Vosovic said...

wah, sedapnyer ayam masak merah Leen.. hehehe.. silalah kunjungi blog sya.. ada byk poem sy da masukkan...

Azham Vosovic said...

wah, sedapnyer ayam masak merah Leen.. hehehe.. silalah kunjungi blog sya.. ada byk poem sy da masukkan...

Azham Vosovic said...

wah, sedapnyer ayam masak merah Leen.. hehehe.. silalah kunjungi blog sya.. ada byk poem sy da masukkan...

Amalina Sulaiman said...

ok azham!! btw terime kasih...belum rase macamane dah tau sedap ni? huhu
ok2 nanti aku cekidaut blog ko !!^^