Me & Him

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, August 16, 2011

Bakal Kehilangan ...

Aku sedih sangat hari ini
Aku tak tahu kat mana nak curahkan luahan hati aku...kat blog ni aje lah nampaknye
Kelmarin Kucing hitam aku, Yenna, muntah-muntah...
Badan dia lemah sangat sampai lalat hurung pun dia tak terdaya nak halau macam kucing normal..
Aku ingatkan dia tertelan racun sebab aku pernah nampak dia minum air kat longkang
Then, aku bawak dia ke klinik semalam.
Vet bagi injection antibiotic and vitamin sebab dia kata Yenna hanya kena diarrhae
Aku ingat everything's just gonna be fine lepas bawak jumpa pergi vet..
Tapi..

Pagi tadi Yenna mati...
Aku terkejut...
Sangat terkejut sebab ingatkan dia akan sembuh
Then, Shida (another kitten) pun tiba-tiba demam
Aku pergi lagi ke Vet
Dalam bulan ni dah 6 kali aku pergi Vet sampai dia pun dah kenal aku
Aku bagitau Yenna dah mati
Vet pun terkejut
Then dia recheck condition Shida
Dia sahkan kucing aku kena serangan Parvovirus
Virus ni takde ubatnya
And virus ni juga jenis berjangkit
Aku tak tau nak kate ape dah
Petang ni Singlet pulak jadi murung macam Shida
Putih aje yang nampak ok sikit tapi dah tak nak makan
Aku bagi makan sedap-sedap pun diorang tak sentuh
Rasa sedih sangat...
Vet cakap bila kucing dah kene virus ni
Dia akan hilang selera makan sebab tekak diorang akan jadi sangat sakit

Aku sedih gila
Aku suapkan air glukos kat diorang guna syringe
Tapi diorang meronta-meronta taknak telan
Sebab tekak diorang sakit
Aku rasa tak terdaya and tak tau nak buat apa lagi
Bahu aku sakit gali kubur Yenna pagi tadi...hati apatah lagi..kecewa sangat ...sebab Yenna sangat manja dengan aku...
Besok bahu aku mungkin akan sakit-sakit lagi
Sebab aku dapat rasa yang kucing-kucing aku ni nak tinggalkan aku...

Rasa diorang ni macam kene annihilate aje
Ironinya, aku baru mandulkan Tini
Lepas ni memang takde can lah aku nak dapat anak kucing lagi

Ya Allah, besar sungguh dugaan ini...
Aku tak nak mempersoalkan takdir sebab Kau Maha Mengetahui akan setiap apa yang berlaku
Tapi izinkanlah HambaMu yang hina ini merasa kasih sayang dari kucing-kucing peliharaanku ini...
Janganlah kau ambil semuanya, Ya Allah
Aku tahu mereka ni semua hanya pinjaman
Tapi aku nak memeliki mereka lebih lama sedikit...
Janganlah Kau ambil mereka dalam keadaan mengejut begini...
Aku rasa sangat merana...
Ya Allah, Kau kuatkanlah hati aku ini
Supaya aku dapat bersabar dengan ujianMu ini
Tapi jika memang inilah dia ketentuanMu
Aku pasrah, ya Allah...
Aku redha,..

Janganlah tinggalkan akak.... :'(



Wednesday, August 10, 2011

She's Spayed.

Assalamualaikum wbt to all !

Ape khabar? 
Semalam aku bawak kucing kesayangan aku, Tini, pergi vet untuk diMANDULkan. Dan dalam bahasa omputihnye, she got spayed yesterday.


Memula, aku memang gila-gila rasa tak perlu kot spay bagai ni kan tapi bila aku fikir balik, kos menyara kucing-kucing kat rumah ni macam dah makin meningkat aje sejak anak-anak Tini ni dah membesau kan, so aku and mak aku pun decide untuk buat jugak spay ni.


Kalau diikutkan kesian, memang la aku kesian ohhh nak spay kan dak Tini ni kan. Lagi-lagi aku tau yang dia ni merupakan seekor ibu (haha cam tak sesuai aje penjodoh bilangan ni) yang mithali and penyayang...


Tapi kalau nanti dah makin membiak-biak kucing-kucing kat rumah aku ni, larat ke aku nak menjaganya?...Kos perubatan diorang lagi. Makan minum, sakit pening (amboihhhh! Haha) everything lah kan. Semua tu bagi aku, perluuuu di ambil kira. Takkan bila kucing ni dah sakit, nak biaukan dia mati aje. I know some of you will say "Alah, kucing tu kan binatang JE. Bukan manusia pun, nak mati, biarlah aje dia mati." 


Tapi bagi aku, sekarang ni, situasinya, kucing itu kan berTUAN. Ape maknyanya kalau dia ada tuan tapi tuannya tak reti jaga kebajikan dia? Tak kisahlah dia binatang ke...bukan benda hidup ke. Tapi dia still kepunyaan kita. And I assume, bila dah nama kepunyaan tu, kira macam anugerah lah daripada Allah. So kalau tak jaga anugerah ni elok-elok, bukan ke kita ni same aje macam beruk dapat bunga? Aiyoooo....


Hahaha
Oklah enough talking..(panjang pulak bercelotehnye)..huhu
Jom kita tengok gambau budak kene spay nih ! :)


Ni masa makcik ni dalam kereta sebelum aku drive dia ke Vet Ayer Keroh

Nampak tak mata dia boolat aje. Tu tandanya dia takut....

Ha dah sampai pun Vet. Dah macam dalam hutan dah tempat dia padahal dalam bandar. Haha

Ok ni gambar lepas kena spay. Ummi belikan sangkar baru khas untuk budak ni. Tengok muke masyam aje...Kesian sebab Tini ni masih lalok from the morphine given by the vet.

Debab ni kira macam BFF lah dengan dak Tini ni. Sejak Tini balik (around 2.30pm), setia aje si Debab ni duduk temankan Tini. :)

Menyelit sikit gambau budak gemok ni,..Omeynye..omeynyee..

Ololololooo...cian Tini punya ovaries dah kena buang...

Some glucose untuk makcik ni... :D


Aku bertolak ke Vet dalam pukul 8 pagi sorang-sorang sebab Ummi pergi kerja. 
And aku dapat temankan dak Tini ni masa Vet tu injectkan anaesthetic ke badan dia aje.
Pastu bila dia dah lalok, aku pon blah sebab Vet tu kata boleh ambil dia balik petang dalam pukul 2.30pm.
Ummi tanya, "Nape tak pergi tengok aje operation dia?" Hahahaa


Aku kate "Sebab Malina tak berani. Kesian...cukuplah tengok kat youtube how does cat being neutered. Tu pon aku dah macam kesian aje". Haha- sucha chicken lah mehh.


Nilah dia video yang aku tengok tu. Tak mo lah tengok yang live punya. Takut wooh ! Haha

video

Haaa..yang ni cubaan 123 first time upload through blogspot. Haha ni video Tini just right after she got spayed. Still lookin groggy lah this gal. Tapi sekarang Alhamdulillah dah ok. :)

Ok ni aje update kali ni. Till then. 
Wassalam ! ;)

Saturday, August 6, 2011

Keluh-kesah di Bulan Romadhon

Assalamualaikum wbt to all !

Macamane puasa anda hari ini?
Alhamdulillah dapat dilunaskan dengan sempurna or....
Alamak! dah terbatal tadi minum air paip...dahaga u...
.................................................................................


Haha! Apa-apa pun jujurlah dalam melaksanakan ibadah puasa ini kerana ibadah ini termasuk dalam rukun Islam kita yang WAJIB kita sebagai umat Islam turuti. *Oh dah macam bunyi ustazah pulak aku tulis*


Bercerita mengenai puasa, aku nak cerita ceriti sikit lah pasal kerenah masyarakat kite di bulan ramadhon kareem ni. 
Maaf ye cerite ni takde kene mengene dengan yang hidup ataupun yang sudah meninggal dunia.


Nak cerita pasal nafsu makan kite di bulan puasa ni sikit... bukan apa...


Aku bukan nak mengata orang-orang yang memang suka or memang habit dia beli lauk bertimbun-timbun kat bazar Ramadhan ni..bukan..bukannya aku ralat pun diorang beli bebanyak sebab bukan kacau duit aku pun kan. 


Tapi kan...tak terfikir ke kalau beli bebanyak tu sape aje lah kat rumah tu yang nak menghabiskan? Aku kalau pergi bazar pun aku rasa aku bajet dalam below RM30 untuk satu family aku (5 orang ahli yang semuanya kuat jugak makan ye kecuali ummi..lol) Itupun aku pergi setakat ni sekali aje la ke bazar sebab waktu tu memang gile-gile punye terdesak bila aku sedar yang ayam aku nak masak buat berbuka tu (taruk dalam sinki) dah kene kebas dengan kucing ...sedih..sedih..wuwu...nasib baik dia kebas tak banyak...tapi disebabkan aku rasa geram kat kucing tu, ianya telah menyebabkan aku hilang mood nak masak, pastu straight aje aku melulu bawak kete ke bazar ramadhon.


Waktu kat bazar tu korang faham-faham je lah kan dia punye sesak...ya Allah...dah macam sardin dah...laki pompuan dah tergesel-gesel and jalan sempit tahap gaban..tambah dengan jam lagi...aiyooo...memang tobat la aku nak pergi lagi ke bazar ni.


Sesaknya ya Rabbi... (sumber: Harian Metro)


Masa aku beli pun aku takde mood sangat..main hentam keromo aje beli...tak tengok pon siapa penjualnya..tapi so far peniaga-peniaga kat bazar tu tak ramai yang aku kenal sebab muka diorang tak terlalu familiar..tak tau lah dari pelosok mana diorang datang janji aku memang gila-gila nak balik cepat... tak tahan ok bersesak-sesak dengan orang ramai ni... 


Dapatlah aku bungkus murtabak, roti john, soto and buah tembikai buat juadah berbuka kitorang 5 beranak.


Tapi yang aku geramnye kan....


Murtabak yang aku beli tu kan memang rasa dia tuuuttt sesangat...sebab roti dia tebal tahap cipan. Maybe sebab aku nak cepat waktu tu aku tak belilah kat Kak Rose Murtabak (kami regular customer kak rose sebab kak rose punye murtabak sangat sedap *wink2*). Aku pergilah beli kat makcik mana ntah sebab kat gerai kak rose ni orang beratur berduyun-duyun and aku ni memang malas sikit nak tunggu-tunggu bila ramai orang. 


So dapatlah hasil murtabak yang tak sedap macam Kak Rose punye. Wuwuwu...
Plus, roti john yang aku beli tu pon nampak aje sedap and cantik tapi rasa hampeh....abang aku kate macam dah basi aje...sobs3...burn duit aku berbelanja kat bazar tapi makan macam hampeh kannn...


sedihnye...


Eeee...Ni yang nak mengomel sikit ni. Sedikit nasihat ye kat pembaca sekalian: kalau korang nak beli kat bazar ni pergilah gerai-gerai orang yang korang kenal or familiar. Sebab ramai peniaga-peniaga bazar ni bukannya orang yang betul-betul berniaga. Diorang ni ramainya berniaga pada bulan Ramadhon aje pasal nak carik untung kannn. Kadang-kadang diorang tak pernah pon tunjuk muka berniaga kat pasar malam mingguan tapi tiba-tiba plinggg ! Waktu bulan Romadhon je, ramai pulak yang berpusu-pusu jual makanan. Yang tak reti buat kuih, tetibe aje pandai buat kuih time bulan Romadhon pastu letak harga memahal..Yelah ..taulah sebab orang kan puasa...pastu lapar...pastu asal nampak makanan tu menyelerakan aje..or kuih berwarna-warni aje haruslah meleleh air liur. Pastu beli tak hengat dunia. Pastu bila makan masa berbuka aje, dah berbakul-bakul menyumpah-seranah sebab nampak aje cantik kuih tu tapi rasa hazaaabbb ! Kan dah kurang pahala puasa kite sebab dah sumpah seranah rezeki...


Memang aku benganglah dengan orang yang reti nak kaut untung aje tapi tak tau nak jaga hati pelanggan ney. Orang bayar tau tak nak makan makanan kau tu..kau pulak boleh masak cincai-boncai aje....pastu jual memahal...lainlah kau masak cincai-boncai pastu kasi orang makan free..tu kira kategori boleh diampunkanlah okehh..Ini dah lah harga cekik darah pastu rasa makanan macam sampah aje. Orang bulan Ramadhan ni carik pahala, kau pulak beronok-ronok buat dose..kannnn...


So moral of the story kali ni, daripada ko membazir beli lauk kat bazar yang rasa macam hampeh, baiklah korang pergi masak sendiri.


Iye, aku tau... memang penat nak masak...nak kopek bawang lagi...pastu dah kopek bawak menangis pulak tu...pastu bersin meleleh air hingus..pastu kena tumis bla bla bla...


Tapi ok what daripada korang makan air tangan orang yang tak tau bersih ke tidaknya...tak tau halal ke tak barang-barang yang digunakannya...ntah-ntah syubhah kan...pastu masuk perut kan dah buat tambah dose aje? Kalau lagi teruk, sampai boleh kene sakit perut or diarrhea..


Jadi aku suggest kan disini...kalaulah dah malas tahap tapir bila sampai bab-bab memasak ni, korang beli ajelah paket-paket instant. Sekarang ni kan dah berlambak-lambak orang jual...perencah rendang instant lah...perencah nasi goreng instant lah...sume dah instant-instant belaka! Tinggal nak campak dalam periuk and masak aje.


Sebagai contoh, ummi kesayangan saye ni. Ummi tau bulan puasa ni memang memenatkan...jadi ummi dah sediakan awal-awal paket-paket instant kat rumah ni. Haritu ummi masak beriyani..yang instant punyalah...tapi rasanya memang tiptop..sedap pun sedap..cepat dan ringkas! *wah dah macam promote iklan aje aku* Pastu cepat..macam kalau masak rendang instant tadi ambil masa dalam lebih kurang sejam aje. Pastu aku tolong goreng sayur...Mula masak 3.30 pm and finish dalam lebih kurang masuknya waktu Asar (4.45pm kalau di Melaka). Tung tang! Tung Tang !Taddaaa ! Dalam masa sejam lebih sahaje kita dah boleh dapat 2 juadah berbuka puasa...buat salad buah sikit sebagai dessert dah dapat 3 juadah...cukup kategori makanan berkhasiat dalam piramid makanan gitteww...


Tapi kan..haaa ade tapi ni.....Janganlah selalu sangat makan makanan instant ni pulak sampai jadikan ianya satu habit sebab tau kan dalam makanan instant mengandungi banyak MSG...? Kalau rasa hari ni ada mood nak masak (seriously MASAK)...masak lah betul-betul...kalau takde mood, masak jugaklah tapi masak yang instant punya...Bazar? Totally a No-No melainkan korang memang suke berbelanja kat bazar tu aku dah tak boleh nak kate ape lagilah kan...


Haaa,..nilah dia rendang ayam instant yang aku maksudkan tu...rencah ajelah instant..ayam bukan instant ye..hahaha...cedap cedap !

Goreng sayur dengan ikan bilis tak sampai 15 minit pun..kalau beli kat bazar mau ambil masa sejam tunggu sebab orang ramai...

Wedges air tangan sendiri...kalau beli kat bazar air molek ni dah RM2 sebungkus...buat sendiri tak payah bayau...

Ni time aku tengah rajin masak...masaklah udang tumis sambal petai ni...masakan famous orang Melaka...

Sayur masak air...sonang and sodaappp..

Oklah...sampai di sini ajelah keluh-kesah Kak Esah di bulan ramadhon ni. 


Buat apa berhabis membeli makanan tetapi rasanya tidak memuaskan...Makanlah dari air tangan keluarga sendiri...Itu lebih berkat sebab memang sudah diketahui sumbernya dan cara mereka menyediakannya...

Tuesday, August 2, 2011

I Mish this Place

Tadi aku baru balik dari SHARODZ...
Sekolah lame aku...
Dah 3 tahun aku tak jejak kaki ke sana
Hahaha
Sebab aku takut jumpe cikgu aku...eh yeke?
Ntah la aku pon tak tau nak explain apasal ntah aku pobia sangat nak masuk sana (pobia lah sangat kan...)


Tapi tadi lepas aku jumpe Dr Poji kat Duyong aku berkira-kira jugak lah kan nak pegi SHARODZ ke tak kan..
Alang-alang dah pegang stereng...lagipun aku belum ambil lagi sijil SPM aku..
Member-member skolah aku yang lain sume dah amik tapi gwa sorang je belum hambek-hambek lagi. !!
Hwaarrgghhh !!!


Nak pergi ke taknak...nak pergi ke taknak...habis bile lagi ko nak ambil sijil SPM ko??? Ntah-ntah cikgu dah buang dalam longkang sebab da lama tak ambil-ambil lagi kan...
Arghh daripada aku bersangka yang bukan-bukan aku pon pergi aje lah...
Menonong aje aku drive sorang-sorang (amateur) pergi sekolah...
Berhenti kat Mak Guard...Mak Guard baru...peramah betul Mak Guard tu ..aku borak kejap je sebab nak ambil pas pelawat...
Mak Guard tu suruh aku hati-hati naik bukit...alahai nampak nau muke ni muke baru pandai drive kann...haha


So aku pun naiklah...nebes jugak lah kan...nak jumpa cikgu...!!
Naik-naik je aku dah jumpe eye-candy SHARODZ...Ustaz Ensem (Ustaz Zul)...hahahaha !!!
Tapi dia tengah busy daa..aku pun segan nak tegur dia (pssttt...sebab aku pakai seluar jeans) so aku pon menonong aje la masuk office...


Jumpe MakCik Mila...Dia makcik librarian...so kitorang dulu agak rapat lah memandangkan aku penah jadi librarian kan...
Aku tak expect pon sape-sape ingat aku lagi...yelah aku bukannye famous sangat pon dulu-dulu. Famous sebab loyar buruk tu adelah kot sikit-sikit...
Tapi bila aku masuk aje office...Makcik Mila tu panggil aku dengan nada terkezut  "Eh? Amall??? !! "


and aku pon reply dengan muke blurnye, "Makcik??? lohh ingat kat saye lagi ke??" :cheekpalm:
Makcik tu pon siap salam peluk-peluk aku...hahaha...alahai saye pon rindu kat makcik jugak...
Pastu harosla borak-borak-borak kan..Kene gak perli ngan makcik uh da tak reti-reti nak jenguk sharodz ke...mentang-mentang da blajau jauh kan...haha...jauh le sangat...
Da borak baru le dia bagi aku punye sijil...


Pastu aku pon blah g masuk bilik guru gak...cari cikgu aku...
Cikgu Fiirrsstttt skali aku nak jumpe ialah Teacher Lila...sebab dulu aku agak rapat lah kan dengan teacher lila ni.
Tapi dia takdelah pulak...tengah mengajau...so aku dapat jumpe 3 orang cikgu aje sebab hanya 3 orang cikgu ni ajelah yang aku kenal and penah ajau aku dulu...(Cikgu Azizah, Cikgu Zarina- dua2 cikgu maths aku woohh, and cikgu serrrrzali and cikgu allen tapi dia ni  tak kira sebab dia tengah tidur menganga bawah aircond chiissss!!!)


Pastu da borak borak borak bla bla bla..aku pon rasa happy...
Pastu tetibe rase touching sebab cikgu still ingat kat aku lagi...huhuhu
Pastu aku pon g la meronda-ronda kat sharodz..teringat aku ada bawak camera...so aku amik le sikit gambau2 pemandangan yang very2 memorable bagi aku kat SHARODZ ni....


Koperasi SHARODZ..aku suke beli barang dekat koperasi sebab ada ustaz Zullll...hahaha miang2...

Blok C...ni blok untuk dak-dak PMR...

Bangunan baru ni weyhhh...masa aku dulu bangunan ni tak wujud pon lagi...

Nilah favourite spot aku...Library SHARODZ...Perpustakaan Darul Hikmah...

Blok Hantu..Blok F...Asrama budak-budak junior (time aku lah sekarang tataw sape yang occupy blok ni)...tapi dulu kaler biru tapi sal sekarang kaler orange????

Dewan besau...Nampak tak dalam bulatan merah tu? Kete mak aku ni still ada lagi sticker SHARODZ woohhh..hahaha...mak aku kate dia sayang nak buang...

Tangki air...dulu pernah gempar tanah tinggi kat tangki ni terhakis...takut woohh..

Dewan makan..da lawa da dewan makan ni..dulu mana ade mural bagai ni...huhu

Ni blok asrama favourite aku..Blok Marjan...aku suke blok ni sebab blok ni dekat dengan dewan makan..senang aku nak turun mencekik..huhu

Ni tangga yang aku selalu daki dulu-dulu...tangga dekat dengan surau..balik surau muke bercahaya aje masing-masing...ececece...

Ni surau sekolah aku...tak masuk pon sebab dalam tu ada budak-budak tengah wat tadarus..Mekk segan laa tetibe aje nak interframe kan...huhu

Hah! Ni sangat tak adil ok...zaman aku takde pon asrama kat belakang uh...cantik plak uh...tapi aku pelik la asal sume bangunan kaler orange ni??

Kotak hijau..tempat kiteorang mandi-manda kalau air takde...lalala...haha I miss that moment mandi gune gayung+beledi aje...haha

Dulu bumbung blok F atas bukit tu pernah terbang sebab ribut...yelah,,asrama aku ni dekat nau dengan laut china selatan...atas bukit plak uh kan...

Huhu...dah habis aku mencecey,..
Tapis seriously bila aku turun ronda-ronda kat SHARODZ ni aku rasa terimbau balik kenangan masa aku sekolah-sekolah dulu...
Rindu woohh...huhu

Len kali kalu aku rajin aku datang lah lagi....dah pandai bawak kete kan...ape lagi la kann..huhu

Btw, yang wat aku tertanya-tanya asal sume bangunan sekolah aku dah berwarna oren daaa??
Dulu komain pelangi lagi sekolah aku...blok hijau..biru, kuning...merah (eh ade ke??)
Tapi sekarang sume da worne orange...
Teringat terus kat lagu 'Orange' by The Filthy Youth...Ed Westwick mak yang nyanyii niii !! hehe


Oklah !! Sampai sini aje...wassalam
Oh lupe nak wish ! 'Selamat Berpuasa Uolls semua ! Takmo ponteng-ponteng tau ! Hihi"