Me & Him

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, December 22, 2009

Nilai kasih sayang

Assalamualaikum wbt

Hmm..tajuk aku kat atas tu memang berkisar tentang kehidupan kita sekarang
Kehidupan kita yang sedang menempa suka duka zaman remaja
Zaman di mana setiap manusia masih tercari2 identiti diri masing2
Ramai manusia yang terlingkup di zaman ini
Khayal..lalai dan leka dgn usia muda .. dgn kesihatan tubuh badan mereka.. ..mereka alpa dengan keadaan dunia sekeliling mereka..dengan keadaan orang2 sekeliling mereka
Asyik mahsyuk dgn dunia mereka sendiri
Yep ....aku sebagai salah seorang penghuni zaman ini mmg tidak butuh untuk menidakkan kenyataan di atas..
Tapi perkara yang amat2 lah aku kesaalll sekali..

Kenapalah sampai ada yang sanggup mengabaikan orang2 yg banyak berjasa pada diri kita??

Orang2 yang telah membesarkan diri kita..

Orang2 yg dah banyak berkorbanan demi kelangsungan hidup kita..

Orang2 yg sanggup berabes duit untuk pendidikan dan kemajuan diri kita..

Ayah dan ibu...susah sgt ke nak jaga??

Seorang mak boleh jaga sepuluh orang anak..tapi sepuloh org ank tu belom tentu lagi boleh jaga seoorraaanng sahaja mak ..ataupun ayah..

Ya ALLAH..

Diorang nie tak sedau ke yang mak bapak kitalah yg da byk berjasa dgn kita..even mereka takde setiap masa dgn kita.. tak byk spend time dgn kite
even kita byk terasa ati dgn kata2 mereka .. leteran mereka...
sedarlah..kita semua hanya ada satu sahaja ayah dan satu sahaja ibu kat dalam DUNIA ni..
Dunia ni sementara aje
Akhirat yang akan kekal abadi
Tak rugi pun kalau kita wat jasa dgn mak ayah kita..
Tak rugi pun..
Langsung tak..
Malah dapat pahala lagi tu..
berganda2 lagi kalau mak ayah kita senang hati dgn layanan kita..





Actually ade sebab aku tulis pasal topic ni
Tadi ak n cik dodi pergi ke HBM uk temankan nenek buat follow-up matanya..
Sementara menunggu cik dodi parking ketenye..ak pon g la amekkan wheel chair untuk nenek..nnk tak larat kalau jalan jauh2..
dia senang semput..
And then habis jer follow up, kitorang dikehendaki pergi ke farmasi untuk mengambil ubat..
Aku tengok nenek da monyok semacam..penat agaknye..or maybe bengkek sebab ubatnye semakin bertambah..
Hmm..kami pon duduklah tunggu giliran mengambil ubat..
Tiba2 ade seorang pakcik bertongkat datang menghampiri tempat duduk kami ..
Pakcik tu siap mintak kebenaran utk duduk di sebelahku..Kelihatan pakcik tu hampir2 seusia dengan nenekku..
Melihat keadaan pakcik tu yang keseorangan membuatkan aku tertanya2..kemana perginya anak2 atau saudara mara pakcik ni..??
Kakinye sedikit menggeletar..maklumlah..warga tua..
aku tercium bau minyak atar yang dipakainya..hmm..wangi.. :))
Terdetik rasa kesian melihat keadaan pakcik tu..
Lagipon wajah pakcik tu kelihatan agak familiar..

Lantas aku bertanya, 'pakcik sorang je ke?'

"Ya nak, sorang jer..."

senyap

"pakcik, datang sorang je..naik motor..anak2 pakcik tak boleh hantar pakcik..masing2 sibuk dengan kerja..anak yang bongsu masih bujang tapi..haiihh..orang bujang lah katakan...darah panas..manalah nak ambil tahu hal2 org tua dia.."

aku, nenek dan cik dodi terkebil2 mendengar penjelasan pakcik itu..

"pakcik tinggal dekat mana?" tanya cik dodi

"dekat telok mas nak"

lantas aku terus memotong "pakcik , saya dulu sekolah dekat telok mas..sekolah sharifah rodziah..pakcik tau?"

pakcik menjawab "emm..takkan tak tau..pakcik dulu pernah jadi jaga kat situ..dalam tahun 2006-2008 gitu..kendian pakcik berenti. dah tak larat nak..kaki ni da sakit sangat.."

aku memndang riak di wajah tua itu..sayu...

"oh patotlah saya macam pernah nampak aje pakcik ni" kataku
pacik itu menggangguk ramah

"pakcik ni tak tau lah nak.. aritu pakcik ada baca surat khabar metro..cerita pasal ada seorang ibu ni meninggal..pakcik rasa sayu bila baca semasa kat tanah perkuburan ibu tu pun anak2 dia sempat bergaduh pasal harta mak mereka..ya ALLAH..ntah2 anak2 pakcik tu pun camtu jugak nanti..kesian nak..tanah kubur mak masih merah lagi..kat atas kubur jugak anak2 boley bertekak rebutkan harta..apelaah nak jadi..dah la masa tua orang tua tu hidup,dibiarkannye..haaii'

aku tidak rasa terkejut mendengar beritu seumpama itu..bukannya fenomena baru..dah macam trend zaman sekarang org2 tua diketepikan begitu..

tapi

bila seorang tua yg bercerita perihal tu betol2 membuatkan aku rasa sayu..sayu yg teramat

aku rasa sebak..
n sedar betapa besarnya pengorbanan ibu bapa tapi langsung tak dihargai oleh anak2
kasih sayang mereka yg tidak ternilai..
boleh dicampak2 macam kain buruk..
aku terdengar sendu dari cik dodi..
cik dodi tentu rasa teramat sayu..
dia tidak punya suami..tidak punya anak..

"pakcik ni tadi pun pergi sini naik moto nak..kaki menggigil2 pon pakcik bawak jugak moto buruk tu...bawak jugak perlahan lahan..terberhenti2..anak2 langsung tak pedulik''

aku hanya mangangguk tanda faham luahan hati pakcik tu..dalam hati aku da berbakul2 seranah dah aku hadiahkan untuk anak2 dia tu..grrr..bengkek giler..

tiba2 nenek bersuara.. "itulah org muda..langsung tak ambil kisah hal2 org tua dia..kita dah takde sesiapa lagi..nak pergi curahkan perasaan kat siapa lagi? anak2 dah tak sudi dengar..malas nak dengau cakap kite lagi.."

aku perasan wajah pakcik itu semakin kelat bila mengiyakan kata2 nenekku.."pakcik tak tau la...anak2 mane la nak dengau cakap pakcik lagi..dengau cakap bini diorang..laki diorang..anak empat tapi sorang pon tak ambil peduli pasal pakcik.."

giliran kami tiba untuk mengambil ubat..cik dodi pergi ke kaunter..
pakcik itu terus mencurahkan perasaannye kepada aku dan nenek..selepas mengambil ubat..kami menunggu pula giliran pakcik itu mengambil ubatnye..sekurang2 nye pakcik tu tak rasa keseorangan...

tak rasa kesepian..

tak rasa kesunyian..

ak rasa sangat insaf..

hai anak...

lepas mengambil ubat, kami mengucapkan selamat tinggal..
tak abis lagi..
part time nak kuar hospital..
kami terperasan pakcik tu menunggang motosikal..
kakinya tertahan2 pada jalan tar semasa menuruni bukit...
n pakcik tu berhenti di bahu jalan..
dia menggosok2 dan merenggangkan sikit lututnya..
orang tua..
apelah daya mereka..
ya ALLAH..
kami tak daya lagi nak tengok pakcik tu..
apekan daya kami..

hanya doa dan simpati sahaja yg mampu kami hadiahkan
aku takkan buat ibu bapa ku begitu..
ini janjiku..
kita hanya ada satu sahaja bapa dan satu sahaja ibu..
yg telah banyak menabur budi pada diri kita..
masakan aku akan mengabaikan mereka..
tidak sesekali..
tidak akan sekali kali
smpai aku mati pon..insyallah selagi aku terdaya
aku akan jaga kebajikan org tua ku..
hmmm..
renungkanlah wahai insan yg benama anak..
n insaflah..
susah sgt ke nak jaga mak ayah sementara mereka masih hidup?
hargailah mereka...

Monday, December 21, 2009

Nenek, nenek..la tahzan..


Assalmualaikum wbt
Hai aku datang lagi~

Hari ni aku duduk kat rumah nenek lagi! Aku rasa cuti sem ni aku banyak habiskan masa kat rumah nenek. Kesian nenek. Dia tak berapa sihat..haritu nenek operation mata kat HBM. Operation for her right eye. Nak buang cataract n olso glaukoma. Aku temankan sehari..malam selepas dia operate. Aku kesiankan nenek. Dia tu jenis yang mudah terluka. Her heart is sooo fragile. Yelah lagi2 dengan keadaan dia yang tak berapa nak sihat..

Aku sayangkan nenek....

********************************

Sejak dari aku sekolah rendah lagi, aku suke datang menyibuk kat rumah nenek. :p.. Aku suka lepaking kat rumah nenek. Enjoy! Aku tak rasa boring sangat duduk kat sini sebab nenek rajin layan aku borak and nenek jugak selalu ajau aku buat macam2 kerja. Daripada seorang 'anak pompuan manja + ngengada + agak spoil' aku berubah la sikit jadi "anak pompuan yg tau la jugak buat kerja'..tupun selepas brape ratus kali ntah kene brainwash dgn nenek..tapi aku tak pernah amek ati pon..hehe..yelah..even sumtymes..mmg agak hurting la..lagi2 bila dia mencerlang2kan mata tajam dia uh..perghh! bisa..n campur lagi dgn kelaseran ayat2 nenek..haha! aku rase kalo Hitler dengau pon boley menangis kot..kah3! seronoknye aku ngumpat nenek..nenek tengah baring kat sebelah aku jer ni..gelak sensorang tengok 'Madu Tiga'...
tak perasan pon..haha~

Aku ingat lagi time nenek sihat dulu, dia selalu lepak kat luau rumah..kat tepi2 pokok2 bunga yang dia tanam uh..and bace buku motivasi Dr Tuah..lepas tu aku akan datang menyibuk kacau2 nenek bace buku..hehe..kengkadang suka terkejut2kan dia sbb nenek aku nie kaki melatah sey..haha~then..of course la kene marah..padan muka aku.. :))))
Aku ingat lagi ar satu petang tu dia bace this one particular topic dr buku dr Tuah uh yg cakap, "org yg kuat melatah nie, nyanyuk"..lepas tu dia cakap kat ak yg dia nak berenti la melatah latah nie..pastu cik dodi datang sergah dia..bagi salam kuat2..n then..poof! hilang terus azam dia..ntah berapa bakul punya latah ntah dia hambur..haha..ape yg dia latahkan?hahahahaha..sori la..18sx..dangerous kalo aku tulis kat sini..~

Hmmm..nenek, nenek..

Tebiat nenek yang dia tak hilang2 sampai la sekarang, dia suka ajau aku masak..Dulu mmg aku belajau teori jer..demo nye nenek yang buatkan..tapi sekarang ni..disebabkan faktor kesihatan..demodan teori masak uh..dua2 lah aku yang kena buat..sedap ke tak belakang citer..haha..tapi alhamdulillah lah nenek still berselera nak makan. Dia selalu cakap kat aku..
'walau sedap macamana pon org masak..tapi nenek kena makan sorang2, nenek tak lalu..ntah la kenapa.."
Hmm..biasa lah tu kan? siapalah yg suka makan sensorang..mmg la tak lalu..
Nenek selalu pesan kat aku belajau rajin2..jangan putus asa..mesti berjaya..sejak daripada kecik lagi nenek memang jenis yang suka bagi reward kat cucu2 dia kalau kitorang ade peroleh ape2 kejayaan..tak kira lah..dapat nombor satu dalam kelas ke..dapat nombor tiga ke..menang pertandingan ke..dapat sijil ke..tak kisah la..any perkara yang membanggakan..nenek akan bagi adiah..suke100x! XD
kecik2 dulu..hadiah2 yang aku selalu dapat; sapu tangan, lopak pensel..pensel warna..or takpun duit..hehe. walaupun barang2 tu taklah mahal sangat tapi dia kaya dengan sentimental value..ececehh..bila aku dapat hadiah dr nenek..aku rasa lebih bersemangat..rasa lebih bermotivasi..n aku rasa diriku amat berharga :)))

Tapi sekarang ni, cucu2 nenek ramai yang dah besau2..da masuk U..paling kecik pon dak fitri lah..ank pok su..nenek pon da makin tua..and aku perasan kalau dulu nenek seorang yang rajin turun berkebun..rajin wat kerja..menjahit lah..memasak lah............
sekarang ni aktiviti nenek..baring ..tengok tv..tidor..sembahyang..hmm..indoor activities..
nenek tak larat keluar
da takde lagi la nak lepak2 kat luar..
g jenjalan..
makan2 angin..
nenek pon da tak masak lagi
tak larat lagi daah..
and the worst is
nenek sekarang suka memendam perasaan
layan perasaan
dia terasa anak2 dan cucu2 nak avoid dia

'yelaahh..aku dah tua..dah sakit..time sihat dulu, ramai la yang suka..tapi sekarang aku da tau la..org ade time sihat jer.."

dia senang nak menangis..
aku sedih tengok nenek sekarang nie..
dia asyik cakap perkara2 yang buat dia sendiri kecik hati..
on and on..
hmmm..
takmo tulis ape kes nya..
private..
nenek sekarang ni..
keadaan dia amat2 lah menyedihkan
da takde semangat .....

:'((((

kelmarin nenek semput..sesak nafas..tak dapat bernafas..suffocate..
cik dodi da nangis da..
ak lagi la..
ala xnak la citer..wat aku rasa nak nangis jer..
ni nenek da ok cikit..
hmm..nenek just sunyi..dia nakkan kawan..
yg boleh ajak berborak..ajak ketawa..
and specifically like what ummi had told me
nenek nak aku duduk dengan dia..
temankan dia..
kesian nenek..
tapi nanti aku dah naik sem
lagi 2 minggu lagi..
nenek, nenek jangan lah sedih2
'La Tahzan'..Karya Aidh Abdullah Al-Qarni
nenek kan suka baca buku tu kan?
nenek jangan sedih lagi ok..
Malina saaaaaaayyyyaaaaaaaannnnng sangat kat nenek..

I laap u soo much nenek~....

Nenek after operation


Nenek da ngantuk tapi sempat posing :p


Ni gambar before nenek sakit. Nenek (tudung biru) masa Majlis Pertunangan Kak Ila.


Malam aku teman nenek kat HBM :)

Sunday, December 20, 2009

Allah Lebih Tahu~




Myspace Generators


Assalamualaikum wbt..
Salam ukhuwah fillah
Hurrmm..tajuk nie maybe kelihatan a bit general..tapi aku kengkadang sendiri pon boleh jadi confuse.
yes. It's absolutly true. Segala perkara yg berlaku dalam kehidupan kita..semuanya ada hikmah. ALLAH lebih tahu..
Tengok pic kat atas...
haaiii..pelok hang tuah jelah..
sometimes people yg x kenal aku mungking akan fikir..
Uisshh dia nie mesti da ad.............[paham2 je la], sbb majority yg kata cenggitu, itu yg ak tulis nie.
OR
Hmm..minah nie mesti sociable..[aheemm2...]
Tapi of course la..kalo kawan rapat aku sendiri tanya ak akan cakap: 'HELLO! I am single okay!~"hihihi
literally,

ak mmg single pon..
betowl tak structure ayat aku nie??
haha
betollahh kot..ak mmg single..
never couple..
alasan yg selalu ak cakap naper ak tamaw kapel:
  • haha~sorry not ready..
  • maleh den nak layan..hidop ak pon dah cukup berserabut
  • xjumpa lagi Mr. Right..
  • sapelaah nakkan aku nie...[ecececehh :p]
  • lelaki skarang susah nak cari yang betol2 ikhlas.. senang citer bercintun ler lepas kawen. lagi masyyuukk (nenek ak yg cakap ea..bkn ak) (*o*)
last2..akibat aku selalu bebenau mengutarakan ayat di atas lah..ak stay single-mingle..haha~
dan maka dengan itulah gambau di atas terhasil..ak kapel ngan 'hang tuah' kaku pon jadiklaa
hahahaha

sian amal..hot2 pon still solo yer..
kah3 pwasan jer aku nie
muntah hijau ler korang.,janji daku bahagia..
:))))

aduuuyaii..apelah yg ak mengarut di petang hari nie..
haha
aku mmg kaki mengarut pon
ALLAH tahu..
nie fakta
sejak dr sekolah lg ak mmg suke mengarut..
dari sekola??
hmm..mbe dr tadika kot..
itu ak tak pasti..
t ak g tanya mak ak..
hehe

back to the topic;
pasal jodoh, ak serah segalanya ke tangan Tuhan
ak maleh nak pikir mendealah nie..
lagipon im still young..
(^_______^)


oi fakta uh..
jgn ade sesaper nak sangkal..
lantak ler org lain nak terlongkop berkapel mapel nie..
kalo org kater ak nie ketinggalan atas sebab 'tak kapel'
suketi diorang lah..
hehe
bukannye aku tanak..da takde yg sesuuwai..ekekekekeke
mm..hati aku nie kengkadang macam susah cikit nak terima lelaki (dun get me wrong, meaning here lelaki yg special)
ak rase paleotak dyorg len bebenau dgn ak..
selalu tak sehaluan
lelaki yg sehaluan dgn ak adelah cikit2:
tu pon lelaki2 ini merupakan golongan yg HARAM bagiku mengahwini mereka. HAK3
ye ah..my dad, my brothers, some of my cousins and few friends..
sampai abg ak penah cakap kat aku:
'Ko nie taw x..ak rase sensitive guys hate you'
haha
mampus lah
sesitive guys ke x
kalo sensitive takyah la nak show dpn2 pompuan yg korg tu sensitive
nek mua jer ak nengok
nyampah~!
haha
agak tidak berperikemanusiaan di situ yer amal.
haha
biau ah..ak mmg jahat pon..
hmm..
amendealah la yg ak merepek nie..
ok lah
mak ak da ajak g rumah nenek nie..
nak bawakkan dia ayam masak sate (mum's secret recipe) ^^
papai
t ade time aku tulis lagi.. :))))
wassalam~

Monday, December 14, 2009

BM or BI? (*O*)

Now..!
Jeng! Jeng Jeng!
Dengan segala hormatnye..
with great pleasure..
i admit..
saye mengaku..
ak agak kompius...
bhase ape la yg patot ak gunakan dlm penulisan d blog ku ini..
kengkadang ak nak tulis BM..
tapi tetibe ak tersedau
i am a TESL student...
but i am a Malay..
"Si Tenggang homecoming"
I don't forget my root..lah
Nak tulis dalam BM..
so anggaplah bahawasanya blog saye ini kategori
.:: DWIBAHASA ::.
nak tambah jadi tri or quad bahasa pon xpe la..
janji senang den nak nulis dalam blog nie..
to make sure you guys understand wth am i trying to deliver..
so korang akan lebih mengenali aku..

AKU MALAS NAK DENGAU:

* ALAMAK~ org melayu tulis bahasa melayu laa..

* Ape la dia nie tak consistent..x istiqamah gitu..

*This girl eh..need to choose one language only lah..wutever~

Haha..dan sewaktu dengannyer..
I'm also human..
got my own point of view in delivering sumthng..
xmo dikaitkan dgn kejadah n ntah2 ape2 anasir yg xsodap den nak dengo
so..
from now on..
kalau aku nak tulis dalam BM..all must be in BM..
supaya Melayu akan kekal abadi dalam hatiku..
"Takkan Melayu hilang di dunia"
But if i want to write in English..
It depends on me, mmkay?
Just remind yourself..this silly girl is just trying herself to improve her writing skill..
so that she will score high marks for LDV, LDS blablabla..
haha
sebagai intiha,
patik pacal yg hina ini..
mohon supaya tuan2 hamba yg membaca blog ini..
memahami gaya penulisan patik..
and..
the last one is~
leave me ur comments!~ (^o^)
i'm going to luurrvvee it~!!
sekian

~wassalam~

Thursday, December 10, 2009

My Beautiful Malacca~*



Haha! I don't mean to be an ethnocentrisme freak over here but all I ever wanted to say is- I luurrvve my hometown soo much! Hmm..let me tell you all from the beginning. I've been staying in Malacca ever since I was eight, and I'm telling you at first I haaaate this city soo much. I miss my dear Kluang Johore with my friends there. I didn't wanna stay in Malacca since I found out that majority people over here speak kinda harsh and loud as if I'm deaf. Duh! That's kinda s.u.c.k.s. haha. But, somehow, I found out that it's not so hard to find friends in Malacca since kids over here are friendly and really luuurrvve to mingle with outsiders. haha! kinda~ meaning here. they luurrvve to sakat-sakat me since I dunno the cursing they're putting on me. Huh! At that time, I really hate them but believe it or not, we're still friends until now!

I started to like staying here. This is where I live and also this is where I belong. Haha! I tell you once again kay! I ain't an ethnocentrisme freak!! By the way, I am going to tell you guys about my trip around Malacca with my dear friend, Rina and her lil brother and sista (Dais n Nissa) also wif my lil silly brother, Syakir on the last Tuesday. It was quite hectic trip but anyhow all of us really had a good time. Oh before I forget- Rina got this Nogori friend who wanted to join our trip but he came a bit late since his bus was at 9.15 am. Hence, my dear plan to start the trip at 9am was absolutely...kinda...wrecked. haha! When he came he seemed kinda quiet person and didn't tell us (i mean me and my lil bro who got no idea who's this guy that we've been waiting for 2 hours patiently [from other planet eh?kinda hard to hear him speak]-duh! got no hospitality to introduce himself or spit that lovely, magic words "I'm sorry for being late"..hmm..watever!). I am so sorry for writing this out but for at least, please show some cute hospitality towards people new to you. We don't know who the heck are you- dunno the name and all..that suddenly showed up late and didn't say a bit sorry for being late and still didn't wanna put on any courtesy to introduce the name. that was absolutely tuuuuttt..duh~ Hmm..please put this in mind: all people luuurrvve politeness. And all people wanted to be treated with politeness. so, why don't we be polite if we want to be treated with politeness by other people around us, am i right?. Hello! Budi Bahasa Budaya Kita, isn't it?


Pic 1: Adek, Rina and I infront of Clock Tower

Haha! Back to the trip. Around 12 pm, we started our journey to Banda Hilir by bus. An old, almost wrecked bus. Thanx to me. Haha. I don't recognize the pretty Panorama Melaka bus beside the bus we had taken. Anyhow, after half an hour, we reached our destination. The first was Taming Sari Tower. Gosh! It's just FAB! From this tower, I can see the whole Bandar Hilir; Eye On Malaysia, Istana Melaka, St Paul Hill, Clock Tower, Maritime Museum, A Famosa Forte, and many more-including Rina's house which is just nearby. :p




Pic 2: In Taming Sari Tower


There are many other fun places that we have visited:
  • Lang Rajawali
  • Dataran Pahlawan
  • Tortura Museum :[ the lament from the guilties was HORRIFYING! im scared to death when the moment we step into the museum, there's a skeleton inside a huge cage and we're specially greeted by Jack the Riper-really had ripped off my guts~haha
  • Food Court (hahaha)
  • A Famosa Forte
  • St Paul Hill
  • Playground nearby :p
  • Clock Tower (there's a snake show there- we didn't dare to touch that big, fat python! miss it- i wanna take a picture wif that big, slimy fella! haha..lol
  • Maritime Museum (Samudera)
  • Eye On Malaysia (geesh! I think the screws had loosened a bit. Syakir's ass is soo fat! we can hear our gondola's creaking like somebody was hammering on it~ hmm..however we're fortunately safe..lol :p
  • Malacca Central- ahahha :p
Hmm..thanx to Rina's dad for picking us up from the Eye on Malaysia..or else we have to take a loooooong walk towards the center of Banda Hilir (the Eye On Malaysia is kinda isolated from the other interesting places). His dad pick us up with an SUV and sent us all to the Malacca Central. At that time, it was around 6.30 am and we took a nice cab to come back home..hahaha

By the way before I end up, on that day (8th December), it was my mum and also Rina's birthday. so, i think that trip was kinda bfday blast for my sweet friend Rina (^_^). I bought this beautiful green muslimah shirt while Syakir bought a wooden traditional sandals for ummi's birthday presents. Ummi's kinda luuurrvve them. hehe..Meanwhile I bought this cute lil souvenir for Rina but unfortunately I forgot to give her after that tiring trip. I already told her and promised to give her that present on the next semester in IPBA>> :)
so that's all..simple yet meaningful description eh? enjoy the pics!~~*




Pic 3: Nearby Lang Rajawali (the old keretapi tanah melayu)




Pic 4: Lang Rajawali



Pic 5


pic 6: In front of Tortura Museum


Pic 7: Crazy bro..daredevil



Pic 8: die baby die! grrrr..


Pic 9: Dais takooowwt..haha


Pic 10: the proud albuqueque gang..haha


Pic 11: Somewhere..:p



Pic 12: wif st paul..lol


Pic 13: Somewhere in playgrnd nearby


Pic 14: in front of Samudera


Pic 15: Oh Abang Tuah..saya boleh jadi Gusti Putri kamoo.. :p


Pic 16: Naek becA! :)


Pic 17: Rina nak naik gak! :p


Pic 18: The scandalous one :D


Pic 19: The Eye of Malaysia


Pic 20: Tired birthday girl..huhu :D


Pic 21: Inside the gondola..zzzzz..starting from the second round had really made me feel sleepy..zzzz :p

Monday, December 7, 2009

Say NO To Dry, Cracked and Itchy Skin!!!


Dear readers..

All of us know that Malaysia's soooooooooooo HOT! And no wonder I am now terribly suffering from dry skin-which is incurably irritating and annoys me a lot!
Actually I got this symptoms since I was a kid and I totally have no idea what to do with it since it attacks me over and over again; although I had seek a lot of medical stuffs and also the expensive health care products. Though, I still don't give up hopes to get a better skin one day [smug]. I hate Malaysian's weather..the hot and cold seasons..is not very good for sensitive skin like me! Gosh! I really need to go to Dr Fauziah once again. It has been a very long time I didn't seek her medical advice..seems like aeon!! Yep, thanx for the hectic schedule in IPBA! Really had forgotten me to take care of myself especially my dear sensitive skin. I should now need to be careful of my skin conditions....starting from now! I hate peeling and cracked skin at my foot because they are totally, unimaginably painful when my foot gets into any soap water. Duh! When am I going to find the threshold for all this idiot symptoms??

And now I've found out some new tips to take care of my foot-and also heels. Check out these links since for me, they are totally helpful for foot cares:



I think from now on, I have to be more careful in choosing my footwear also I need to shortened the time for me getting showered since long bath can also results to dry, itchy skin!!
Here, I would like to share some of the tips in taking care of your foot and heels:

  • Use a pumice stone or sand stone to file hard, dry skin, then a foot cream to penetrate and hydrate the area.
  • Use footcare creams especially designed for nighttime use, and wear socks to help the cream better absorb into your dry, cracked heels during sleep.
  • Check your shoes regularly for tight spots and areas that rub against your dry, cracked heels.
  • Use insoles and other corrective devices to eliminate points of friction on your dry, cracked heels.
  • Wear comfortable shoes with a wide toe box.

Hmm..helpful tips isn't it? Additional notes, I also need to avoid applying body lotions onto the cracked area since lotions contains alcohol which can worsen the dryness of the skin. Besides, I also need to drink plenty of water per day since water can helps in balancing our body pressure. So, say byebye to dry, cracked and itchy skin!! We can AVOID you! (^_^)