Me & Him

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Sunday, September 1, 2013

Tips Belajar Violin di Malaysia

Assalamualaikum wbt blogger-blogger tegar sekalian!


How's your day today?

Well, as for the topic above, I was spending my leisure watching Lindsey Stirling's vids (a famous American violinist) and was wondering how come there're only few Malaysians especially Malay who are interested in violin. Guitars are way too mainstream- tengoklah, there are way too many guitarists among the Malay (Najwa, Ainan Tasneem and Sham Kamikaze) but named Malay famous violinist. Blergh~

So when I was stuggling to pick up my ambition in learning violin, it was a tough job to search for any information about violin in the Net (from Malaysian perspective). Ramai yang provide info mostly Mat Salleh and Indonesians. So aku harap info yang aku bagi ni dapat menolong sesiapa sahaja yang berminat untuk memulakan langkah mempelajari violin di Malaysia negaraku sayang.

1. Survey violin pertama korang.
Pada kebiasaannya, harga standard violin untuk students dalam range RM 300- RM 550++ - so pilihlah yang terbaik mengikut kepada tahap kemampuan korang. Jenama biasa bagi students ialah Hofner, Valencia or Ashton (korang boleh cari online or survey kat kedai terus). Jangan membazir since you are just a beginner. Harga sebuah violin tu takkan menjanjikan korang skill that you need to develop through TIME! Analoginya macam kita nak belajar berjalan, kite kenalah belajar merangkak dulu kan? Tak kiralah waktu tu mak kita pakaikan kasut mahal ke or bagi kita minum susu mahal ke, if we do not struggle from within, kita takkan pandai berjalan jugak. Like learning violin, even korang pakai violin mahal sekalipun tapi skill korang hampeh, your violin still gonna sound horrible.

2. Beli violin yang berkenan di hati korang.
Aku personally prefer Hofner violin sebab violin teacher aku kata jenama ni bagus. :) Tapi beware of the price. I got my violin in last January and at that time, it costed me only RM 300++. But now when I go check again on the website, that same violin price increases to RM 550. What the hell happened and how? I have no idea.

3. Mulakan survey tempat belajar violin korang.
Aku tak berapa nak sokong kalau korang nak belajar violin sendiri since biasanya kalau belajar sendiri korang akan terbiasa dengan bad habits yang takde orang nak tolong tegurkan. Macam aku masa awal-awal dapat violin, aku ingatkan aku boleh belajar sendiri through youtube and ebooks and I never know I was soooo wrong at that time. Sebab ape aku cakap macamtu? Sebabbb...violin ni agak susah bagi beginner lagi-lagi adult beginner. Teknik dia bukan sesuatu yang korang boleh belajar dalam masa sehari aje. Teknik pegang bow je dah mengambil masa dalam dua tiga minggu untuk get used to. Apatah lagi skill-skill basic yang lain. So spend your money for some classes until you get used to the essentials and lepas korang dah okay barulah korang decide nak berhenti kelas atau tak.

4. Practice, practice, practice!
Pasal practice ni, everybody would say the same. Practice makes perfect. Kalau malas nak practice, makin lambat la korang nak dapatkan skill main violin ni. Bagi beginner, try to make your time at least half an hour daily to practice untuk membiasakan diri kita dengan skill-skill violin ni.

5. Bersabar.
Violin memang bunyinya buruk ye pada permulaan. Tak macam piano. Tapi kite kenalah bersabar (sebab aku pun still stuck kat phase ni). Never ever give up or stop trying sebab kemampuan seseorang tu berbeza. Ada yang senang nak pick up and macam aku ni dikategorikan average (according to my teacher la since I do not have any music background) tapi, dalam nak dapatkan sesuatu tu kita mestilah kena rajin berusaha, righttt? Aku ade terbaca dekat satu forum Omputih ni, diorang discuss pasal kemampuan adults untuk pick up violin and ramai cakap bagi yang baru bermula, kene banyaaakkk sabarr sebab sound violin yang kita produce tu huduh yang amat. Like broken see-saw. Tapi lama-kelamaan, bila kita dah kuasa techniques bowing and fingering, insyaAllah..we can play few interesting songs that are soooo beautiful even just for a beginner.

6. Dapatkan Mute Violin
Ni just cadangan la memandangkan sound violin yang beginner produce agak horrible, korang cubalah dapatkan mute untuk violin ni sebab mute dapat membantu dalam mengurangkan pitching dan volume violin korang. Kalau tak nak mengganggu jiran-jiran korang (lagi-lagi yang ada anak kecil) dengan bunyi violin korang, aku nasihatkan korang cuba dapatkan mute untuk violin. Murah je harganya..tak sampai berbelas ringgit pun. Try search for it di kedai alatan muzik atau suruh cikgu violin korang je belikan...dapat harga yang lagi murah.. Hehe..



7. Aksesori tambahan
- Extra strings: biasanya the A and E strings yang akan cepat putus, so lagi bagus korang cari strings yang berjenama sikit..janji tahan lama and sound pun lagi sedap. Beli awal-awal sebab bila korang tune kan violin korang, berkemungkinan tali yang murah akan lagi cepat putus berbanding dengan tali yang lebih tahan lasak. Kalau ade cikgu violin, elok serah kat dia je semua pasal strings bagai ni. :)

- Shoulder rest: bagi aku yang cepat lenguh-lenguh macam orang tua ni, shoulder rest sangaaat membantu hokayyy! Dia macam ala-ala tilam la dekat bahu korang sebab tanpa shoulder rest ni, kayu violin yang keras tu akan directly bersentuhan dengan collar bone korang, so biasanya orang akan cepat lenguh tanpa memakai shoulder rest. Bagi aku, shoulder rest ni agak penting laa untuk keselesaan bermain violin. Lagi satu, bagi yang berhijab, shoulder rest boleh mengelakkan violin korang slip ketika bermain since your hijab usually made form silky materials yang slippery kannn...so do get this shoulder rest because it's like a violinist's best friend which is really really helpful.



Okay! So far, those are the only tips that I could provide since I am myself a total beginner.
Aku harap sesiapa yang berminat, tips-tips ni dapat membantu korang menerap langkah pertama dalam alam instrumental ni.

Tapi janganlah leka bermain alat muzik ni sampai kita lupa nak mengerjakan perintah-perintahNya ok?
That's all! Toodles !






23 comments:

ASyraff Ryu said...

wah blaja violin kat mne ni..mantap !

Elle Who? said...

huhu,.dekat Taman Kota Laksamana.. :)

NARUMI ISOZAKI said...

Wahhhh.. Bolehlah post kat youtube u olls. Hehehe.

Elle Who? said...

hehe sy budak bru belajar lg la gaga... :)

Azham Vsvc said...

dulu tengok orang main violin ni mcm best...tapi bukan senang kan?

Elle Who? said...

True azham~ huhu

Anonymous said...

R u still playing your violin? I've just started to learn how to play violin this evening. .

Aida said...

Salam, Cik amalina, saya curious sangat nak tawu... umur 17 tahun ni dah terlampau lambat ke untuk belajar violin.? Sbb sekarang saya 17 dan baru sebulan dua juga saya dah terlampau meminati violin..

Ell Natasya said...

Assalamualaikum sis. Saya nak tanya, sis beli violin sebelum sis masuk violin lesson class atau selepas dah belajar cara nak main violin? Harap sis reply. Syukran :)

Elle Who? said...

Aida: wassalam. tak lambat pon. I'm 23 pon baru bley je belajar lg dear. my teacher belajar masa umur dia 23 jugak. 17 tu muda lagi. It's never too late to learn.

Natasya: I beli dulu, pastu godeh sendiri. Bila rasa mcm x mampu belajar sendiri tu yg i join class. Tp I nasihatkan u join class ok? Afwan. :)

Anonymous said...

Salam kak Amaleena. Nak tnye antara Hofner or Valencia eh yg bgus?

Nurain said...

Ahhh .. same as here too Aida ... i love violin too and my friends alredy take their part to violin and piano and just leave me alone right now . Now i am 16 and i nearly get a violin lesson . But when i just want to go anf buy my own violin , i gave up on it and i had to continue my squash game . I have a hard time this year to choose wheather violin or squash . That time i really want to play and learn violin my sqush is my passion . I can't do two things in one time despite of my teribbly school busy and etc . And now every things seems to late . I already choose squash . But i am ok because squash is my passion and i've been playing it for about 4 years ! How can i let go something that already long for me than trying a new things ? After choosing my squash i'm verry happy with it but unfortunately hearing the sound from violin make my heart really hurt .. i can't hold it , and i tell my parents that i want to play violin but my parents say no and if i want to play it i must wait for one year because next year is my spm 2015 . I have to go to matrix after that ... i hope that i really have time to spend to play with violin :(









Nurain said...

Ahhh .. same as here too Aida ... i love violin too and my friends alredy take their part to violin and piano and just leave me alone right now . Now i am 16 and i nearly get a violin lesson . But when i just want to go anf buy my own violin , i gave up on it and i had to continue my squash game . I have a hard time this year to choose wheather violin or squash . That time i really want to play and learn violin my sqush is my passion . I can't do two things in one time despite of my teribbly school busy and etc . And now every things seems to late . I already choose squash . But i am ok because squash is my passion and i've been playing it for about 4 years ! How can i let go something that already long for me than trying a new things ? After choosing my squash i'm verry happy with it but unfortunately hearing the sound from violin make my heart really hurt .. i can't hold it , and i tell my parents that i want to play violin but my parents say no and if i want to play it i must wait for one year because next year is my spm 2015 . I have to go to matrix after that ... i hope that i really have time to spend to play with violin :(









Nurain said...

Sis .. are u still studying in university ? Do u really have time to learn violin ?

DanielAFX Roblox said...

Aku dulu main violin memang sengau and tak sedap . Tapi skarang aku boleh main violin sambil menari :P

Unknown said...

Sis... im buying a violin that cost like Rm6++ and im actually afraid cause some violin cost like Rm1++ only... tips before i buy ?? btw im just 12 my mom chooses the violin... for me... what am i supossed to do??

Firdaus Ahmad said...

Kelas dalam sebulan berapa ratus dia punya bayaran?

Anonymous said...

Kak, Hofners Violin for students sekrg dah mahal smpai Rm 2000++ .. Kalau ambik kelas violin dh bape RM ? Maybe next year I wanna start taking violin class.. Hopely the Hofners Violin H5 tak naik harga lagi.. huhuu menyesal saya tak beli time2013 dulu .. Akak beli online am I right? Akak beli kat website mana ? Maybe dpt low price ke :(

syida mursyida said...

Berapa ehh fees klau nak ambil class violin biasanya?

syida mursyida said...

Berapa ehh fees klau nak ambil class violin biasanya?

Anonymous said...

Saya ada belajar main violin..Saya ada lah belajar scales,arpeggios dan vibrato..Saya dah boleh main dah lagu2 dan scales tapi bila saya fikir balik kan susah la main violin lg2 bila kita pakai tudung pastu terkena pin lah,violin tu tak atttach kat neck lah sbb pkai tudung..That's why tak ramai main violin..Sekarang nii pkai violin skolah,tapi goal nak ajar main violin,pastu dpt duit beli lah violin mahal sikit..

nuar27 said...

Assalam sis.. yuran pndaftaran dgn bulanan class music agak2 brpe?

Elle Who? said...

Yuran pendaftaran rm150 per month
so far i prefer hofner than valencia...idk..in terms of the price kot..i never have any experience using valencia..
but so far, hofner's spare parts are easy to get.. :)