Me & Him

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Saturday, August 6, 2011

Keluh-kesah di Bulan Romadhon

Assalamualaikum wbt to all !

Macamane puasa anda hari ini?
Alhamdulillah dapat dilunaskan dengan sempurna or....
Alamak! dah terbatal tadi minum air paip...dahaga u...
.................................................................................


Haha! Apa-apa pun jujurlah dalam melaksanakan ibadah puasa ini kerana ibadah ini termasuk dalam rukun Islam kita yang WAJIB kita sebagai umat Islam turuti. *Oh dah macam bunyi ustazah pulak aku tulis*


Bercerita mengenai puasa, aku nak cerita ceriti sikit lah pasal kerenah masyarakat kite di bulan ramadhon kareem ni. 
Maaf ye cerite ni takde kene mengene dengan yang hidup ataupun yang sudah meninggal dunia.


Nak cerita pasal nafsu makan kite di bulan puasa ni sikit... bukan apa...


Aku bukan nak mengata orang-orang yang memang suka or memang habit dia beli lauk bertimbun-timbun kat bazar Ramadhan ni..bukan..bukannya aku ralat pun diorang beli bebanyak sebab bukan kacau duit aku pun kan. 


Tapi kan...tak terfikir ke kalau beli bebanyak tu sape aje lah kat rumah tu yang nak menghabiskan? Aku kalau pergi bazar pun aku rasa aku bajet dalam below RM30 untuk satu family aku (5 orang ahli yang semuanya kuat jugak makan ye kecuali ummi..lol) Itupun aku pergi setakat ni sekali aje la ke bazar sebab waktu tu memang gile-gile punye terdesak bila aku sedar yang ayam aku nak masak buat berbuka tu (taruk dalam sinki) dah kene kebas dengan kucing ...sedih..sedih..wuwu...nasib baik dia kebas tak banyak...tapi disebabkan aku rasa geram kat kucing tu, ianya telah menyebabkan aku hilang mood nak masak, pastu straight aje aku melulu bawak kete ke bazar ramadhon.


Waktu kat bazar tu korang faham-faham je lah kan dia punye sesak...ya Allah...dah macam sardin dah...laki pompuan dah tergesel-gesel and jalan sempit tahap gaban..tambah dengan jam lagi...aiyooo...memang tobat la aku nak pergi lagi ke bazar ni.


Sesaknya ya Rabbi... (sumber: Harian Metro)


Masa aku beli pun aku takde mood sangat..main hentam keromo aje beli...tak tengok pon siapa penjualnya..tapi so far peniaga-peniaga kat bazar tu tak ramai yang aku kenal sebab muka diorang tak terlalu familiar..tak tau lah dari pelosok mana diorang datang janji aku memang gila-gila nak balik cepat... tak tahan ok bersesak-sesak dengan orang ramai ni... 


Dapatlah aku bungkus murtabak, roti john, soto and buah tembikai buat juadah berbuka kitorang 5 beranak.


Tapi yang aku geramnye kan....


Murtabak yang aku beli tu kan memang rasa dia tuuuttt sesangat...sebab roti dia tebal tahap cipan. Maybe sebab aku nak cepat waktu tu aku tak belilah kat Kak Rose Murtabak (kami regular customer kak rose sebab kak rose punye murtabak sangat sedap *wink2*). Aku pergilah beli kat makcik mana ntah sebab kat gerai kak rose ni orang beratur berduyun-duyun and aku ni memang malas sikit nak tunggu-tunggu bila ramai orang. 


So dapatlah hasil murtabak yang tak sedap macam Kak Rose punye. Wuwuwu...
Plus, roti john yang aku beli tu pon nampak aje sedap and cantik tapi rasa hampeh....abang aku kate macam dah basi aje...sobs3...burn duit aku berbelanja kat bazar tapi makan macam hampeh kannn...


sedihnye...


Eeee...Ni yang nak mengomel sikit ni. Sedikit nasihat ye kat pembaca sekalian: kalau korang nak beli kat bazar ni pergilah gerai-gerai orang yang korang kenal or familiar. Sebab ramai peniaga-peniaga bazar ni bukannya orang yang betul-betul berniaga. Diorang ni ramainya berniaga pada bulan Ramadhon aje pasal nak carik untung kannn. Kadang-kadang diorang tak pernah pon tunjuk muka berniaga kat pasar malam mingguan tapi tiba-tiba plinggg ! Waktu bulan Romadhon je, ramai pulak yang berpusu-pusu jual makanan. Yang tak reti buat kuih, tetibe aje pandai buat kuih time bulan Romadhon pastu letak harga memahal..Yelah ..taulah sebab orang kan puasa...pastu lapar...pastu asal nampak makanan tu menyelerakan aje..or kuih berwarna-warni aje haruslah meleleh air liur. Pastu beli tak hengat dunia. Pastu bila makan masa berbuka aje, dah berbakul-bakul menyumpah-seranah sebab nampak aje cantik kuih tu tapi rasa hazaaabbb ! Kan dah kurang pahala puasa kite sebab dah sumpah seranah rezeki...


Memang aku benganglah dengan orang yang reti nak kaut untung aje tapi tak tau nak jaga hati pelanggan ney. Orang bayar tau tak nak makan makanan kau tu..kau pulak boleh masak cincai-boncai aje....pastu jual memahal...lainlah kau masak cincai-boncai pastu kasi orang makan free..tu kira kategori boleh diampunkanlah okehh..Ini dah lah harga cekik darah pastu rasa makanan macam sampah aje. Orang bulan Ramadhan ni carik pahala, kau pulak beronok-ronok buat dose..kannnn...


So moral of the story kali ni, daripada ko membazir beli lauk kat bazar yang rasa macam hampeh, baiklah korang pergi masak sendiri.


Iye, aku tau... memang penat nak masak...nak kopek bawang lagi...pastu dah kopek bawak menangis pulak tu...pastu bersin meleleh air hingus..pastu kena tumis bla bla bla...


Tapi ok what daripada korang makan air tangan orang yang tak tau bersih ke tidaknya...tak tau halal ke tak barang-barang yang digunakannya...ntah-ntah syubhah kan...pastu masuk perut kan dah buat tambah dose aje? Kalau lagi teruk, sampai boleh kene sakit perut or diarrhea..


Jadi aku suggest kan disini...kalaulah dah malas tahap tapir bila sampai bab-bab memasak ni, korang beli ajelah paket-paket instant. Sekarang ni kan dah berlambak-lambak orang jual...perencah rendang instant lah...perencah nasi goreng instant lah...sume dah instant-instant belaka! Tinggal nak campak dalam periuk and masak aje.


Sebagai contoh, ummi kesayangan saye ni. Ummi tau bulan puasa ni memang memenatkan...jadi ummi dah sediakan awal-awal paket-paket instant kat rumah ni. Haritu ummi masak beriyani..yang instant punyalah...tapi rasanya memang tiptop..sedap pun sedap..cepat dan ringkas! *wah dah macam promote iklan aje aku* Pastu cepat..macam kalau masak rendang instant tadi ambil masa dalam lebih kurang sejam aje. Pastu aku tolong goreng sayur...Mula masak 3.30 pm and finish dalam lebih kurang masuknya waktu Asar (4.45pm kalau di Melaka). Tung tang! Tung Tang !Taddaaa ! Dalam masa sejam lebih sahaje kita dah boleh dapat 2 juadah berbuka puasa...buat salad buah sikit sebagai dessert dah dapat 3 juadah...cukup kategori makanan berkhasiat dalam piramid makanan gitteww...


Tapi kan..haaa ade tapi ni.....Janganlah selalu sangat makan makanan instant ni pulak sampai jadikan ianya satu habit sebab tau kan dalam makanan instant mengandungi banyak MSG...? Kalau rasa hari ni ada mood nak masak (seriously MASAK)...masak lah betul-betul...kalau takde mood, masak jugaklah tapi masak yang instant punya...Bazar? Totally a No-No melainkan korang memang suke berbelanja kat bazar tu aku dah tak boleh nak kate ape lagilah kan...


Haaa,..nilah dia rendang ayam instant yang aku maksudkan tu...rencah ajelah instant..ayam bukan instant ye..hahaha...cedap cedap !

Goreng sayur dengan ikan bilis tak sampai 15 minit pun..kalau beli kat bazar mau ambil masa sejam tunggu sebab orang ramai...

Wedges air tangan sendiri...kalau beli kat bazar air molek ni dah RM2 sebungkus...buat sendiri tak payah bayau...

Ni time aku tengah rajin masak...masaklah udang tumis sambal petai ni...masakan famous orang Melaka...

Sayur masak air...sonang and sodaappp..

Oklah...sampai di sini ajelah keluh-kesah Kak Esah di bulan ramadhon ni. 


Buat apa berhabis membeli makanan tetapi rasanya tidak memuaskan...Makanlah dari air tangan keluarga sendiri...Itu lebih berkat sebab memang sudah diketahui sumbernya dan cara mereka menyediakannya...

8 comments:

Airil Azmei(Sky EagLe) said...

hahhahahhaa....ble nk masak bwk kt IPBA ni?

Amalina Sulaiman said...

haha ne leh bawak...t basi lar....ko dtg umah ak la kalu nak merase,,,huhu

peachippo said...

YUP..KAT BAZAR MAHAL KOT...KUIH2 SEKARANG NI POM DAH KURANG..KALAU MAHAL KUALITI OKEY TAKPE..NI LBIH KURANG JE HMMMMMMMMM :)

Amalina Sulaiman said...

huhu tau xpe...mahal sesangat kan diorang jual...tak sedap plak tu..bek masak sndiri...

Madre Amor said...

Setuju, memang semua makanan segera banyak mengandungi MSG..tapi kebanyakan yg dijual kat bazar tu lbh dahsyat (kotor,basi,tak sedap dan etc...ewwwwww!!!..MSG pun berganda2 banyaknya sebab diorg nak jimat kos beli bhn2 perencah lain, bawang2, halia, ikan bilis, udang kering semua mahal.

Amalina Sulaiman said...

haha...tulahh ummi...better MASAK sendiri kan drpd membazir beli makanan x berkualiti di bazar...huhu

Madre Amor said...

urrmmm...teringin nak makan nasi ambeng ar. Mampoooo??

Amalina Sulaiman said...

haha mampoo aje..tapi tadi kate nak wat bihun harini? hehe