Me & Him

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Friday, March 25, 2011

Pavlova....❤ ❤ ❤

Hai uolss!!


Sebelom tu mari mari kita gelak dulu= MUAHAHAHAHAHAHAHAHA!
Hari ni aku sangat gumbira ok sebab 4 assignments dah submit...Tinggal lagi satu aje yang belum lagi...Communication Skill oleh Mr AHACKS!!! [jangan mare mr razak..eleh macamlah dia bace velog aku ni] ツ ツ 


Tadi aku baru aje belogwalking kat belog sorang kawan Kak Sendok yang Santek- Hotmama. Aku ingatkan hotmama ni nok jugak tapi rupanya dia wanita sejati ok. Maksud aku wanita sejati ni- dia adalah seorang bini orang, seorang omak budak and jugak seorang pembuat cake marvelous. Aku ni ingat nak kenal-kenal aje dengan hotmama ni tapi bila aku tengok entri dia sumer pasal cake la....buat aku meleleh je tengok cake-cake dia nampak sodap botul wooohhh!!! Laju je aku follow terus velog dia yang sundelllzz ni 


And then ternampak la satu jenis cake..aku tak pernah dengo nama cake uh... Pavlova....nama macam bunyik Maria Sharapova pon ada la pulek kan...rupanya it's a famous Russian dessert...ohhh bataknya aku baru nak tahu...hoho














Waahhh!!! Yummy! Sumer meleleh laa tengok gambo-gambo ni sumer...aku sendirik pon da telan air liur banyak kali da nih! Aiyooo matilaa....memang siap laa dah habis exam memang aku buat! Hoho


Pavlova ni dibuat daripada putih telur...yelah kalau bake cake kan memang konfem la kan banyak putih telur lebih sebab kita amik dia punya kuning aje kan....so lepas ni daripada asyik dok tenyek muke ko dengan putih telur konon-kononnye nak bagi muke ko santek la kan tapi still kulit muke ko stok abang-abang lori...baik ko gune telur tu buat pavlova ni...haha...at least dapat la aku menggajahkan diri time cuti nanti....bleyyyy....hohoho




Some fun facts about Pavlova:


  • nama diambil sempena nama Anna Pavlova- seorang ballerina Rusia semasa /selepas tour beliau di salah satu negara-antara Australia atau NZ dalam sekitar tahun 1920
  • Sebutan Pavlova dessert [/pævˈloʊvə/ or /pɑːvˈloʊvə/] ada sedikit kelainan dengan Pavlova Anne Pavlova [/ˈpɑːvləvə/ or /ˈpævləvə/]. 
  • Kerakyatan si Pencipta Pavlova ni menjadi perdebatan hangat antara dua negara ni...(Aussie and NZ) tapi kebanyakan kajian formal telah berjaya menunjukkan NZ adalah jawapan yang paling tepat.
  • Pavlova ni adalah di antara sajian kebangsaan 2 negara ini dan menjadi sajian pilihan semasa hari-hari festival dan juga turut menjadi favourite holiday meals


Oklah..aku nak ciou dulu ni! 
Kalau tak busy aku hupdate lagi oqeehhhh...sekian...wassalam ❤ 


4 comments:

Madre Amor said...

Pavlova Recipe
INGREDIENTS
Meringue:
1 1/2 teaspoons pure vanilla extract
1/2 teaspoon cream of tartar OR 2 teaspoons white wine vinegar OR distilled white vinegar
1 1/2 Tbsp cornstarch
1 1/2 cups granulated sugar
3/4 cup (6 ounces, about 6) large egg whites, preferably room temperature
Pinch salt
Topping:
2 pints fresh or frozen berries
1/4 cup sugar
Whipped Cream for topping
*ermmm,nampak macam x sedap jer kalau tengok pada ingredients nyer..

Amalina Sulaiman said...

hehehe....malina nak buat yang letak choc punye.....try sekali lah..kalu x sedap tayah wat lagi..huhuu

Miss Zati (^___^) said...

wahhh.. meleleh air liur basi mak nokkkk.. hahaha... :P

Amalina Sulaiman said...

hhahahaha...pengotor btol ko nyah!!!! habis pecah lobang ko tak gosok gg...hahahahaha