Me & Him

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Monday, April 4, 2011

Fesyen Tudung....

Assalamualaikum wbt to all!


Harini aku sebenarnya terpanggil nak membuat entri pasal fesyen-fesyen tudung zaman sekarang yang semakin menjadi kebanggaan ramai kawan-kawan perempuan aku. Kawan perempuan aku ye tapi bukan aku sebab apa tau....sebab aku ni masih lagi di takuk yang lama- memilih tudung bawal sebagai tudung favourite aku setiap hari untuk ke kuliah. Haha!




Start tahun lepas lah aku try pakai pashmina. Tu pun sakit leher jugak lah nak membelitnya. Huhu. Tapi pashmina ni walaupun besar, dia senang cuz tak payah iron. :)




Aku tau budak-budak LELAKI selalu aje komen pasal fesyen tudung pompuan zaman sekarang. Antara komen diorang:


  1. Eeee...buroknya perempuan tu pakai tudung macam tu.
  2. Ape lah salahnya kalau korang pakai tudung macam tudung zaman korang sekolah dulu-dulu.
  3. Nampak botak dowh kepala pompuan tu! Macam bola da aku tengok...Kah4!! (Komen pasal tudung syria)
  4. Over seyh diorang punya tudung...kalah mak aku nak g kenduri...ingat cantik sangat la tu.
  5. Segan aku kalau aku jadik boyfriend dia..Over tahap maksima (Err...ni aku tak tau aku dengar dari mulut siapa... -.-")


Oklah fine. Aku memang takde lah nak salahkan diorang kalau diorang bagi komen macamni. Sebab aku sendiri dapat rasakan sedikit  rasional diorang cakap macamtu.

Ada certain muka- memang amatlah sesuai pakai tudung jenis-jenis baru ni. Ala muka stok-stok model tu memang ok lah kalau pakai tudung macamni kan.

tudung syria

Tapi kalau muka yang ada dahi jendul macam aku ni, aku rasa memang tak sesuai ok pakai shawl @ syria bagai ni. Sebab makin nampak lah kejendulan dahi korang..eehh...dahi aku ok...hoho

Memanglah ramai cakap pakai tudung bawal nampak cantik....ayu....cute....innocent...bagai kan...tapi sebagai perempuan, aku akui ada banyak sebab yang mendorong bebudak pompuan zaman sekarang tak suke pakai tudung bawal.
Sebab-sebabnya:

  1. Tudung bawal leceh sebab asal nak pakai aje kena IRON!!! Lainlah kan kalau orang yang rajin bangun pepagi buta nak iron-iron ni. 
  2. Tudung bawal senang tertetas. Kadang-kadang berambu-rambu benang kat hujung tudung tu bila keluar mesin basuh. Ok ni letak kategori leceh lah ni kan? Tett.
  3. Tudung bawal tak tetap. Bila kena tiup angin aje dia mulalah mengelembung lah....senget-benget...susah ok nak fix balik...
Jadi, sebagai orang zaman sekarang yang kehidupannya nak express aje, mulalah teciptanya idea-idea fashion designer untuk mereka cipta tudung-tudung express ni. Murah and berlambak-lambak kalau kita pergi pasar malam kan....So, apalagi, sekarang ni dah start lah semua perempuan nak pakai tudung. Sebab tudung tu dah jadik fesyen. Yang dulu-dulu free hair pon sekarang dah mula bertudung kannnn....

Daripada tudung yang simple-simple aje, orang pun mulalah mereka lagi tudung yang mula kelihatan bagi aku AGAK MENGARUT. Contohnya...
-Tudung letak sepit rambut or ribbon.



aku tak tahu lah kalau taste aku ni low..tapi aku rasa macam kartun aje buat style macamni. Ala-ala cosplay gitchuu...

-Tudung bonggol


berdosa ok pakai tudung gaya ni....tak cium bau syurga...

-Pakai tudung tapi bahagian tubuh lain terdedah.



Yang ni MOTIPP sangat kan?




Adoi...kalau kita nak bertudung ni, ikutlah syarat-syarat bertudung tu, ye tak?

Memang lah elok ko dulu tak pakai tudung tapi sekarang dah berhijrah pakai tudung....eeeh shawl. Tapi ko punye baju still ketat....pakai legging/ kain belah pulak tu....tak ke pengsann!

Tak kisah lah tudung jenis apa yang korang nak gayakan. Asalkan ia cukup syarat. Ni pesanan khidmat masyarakat ni bukan untuk pembaca blog ni aje ok? Untuk diri aku sendiri ni jugak.





Sekian je...Wassalam

7 comments:

Minty Mint said...

mek suke post ko ni.... b4 pertandingan skit nanti ko pakaikan mek pashmina ye... nak drag atas pentas la katekan... hehehe

Madre Amor said...

Antara 5 komen budak lelaki tu, ummi sangat setuju dengan komen no.2. betul perhhh.TERBAIK!

Amalina Sulaiman said...

minty: haha! ko mmg drag queen..sanggup ko babetkan aku sekali yea...pengsaann!

ummi: hehehe!! memang TERBAIK!!! huhuhu

anneylea nur sophiellya said...

salam malina..sy ska sgt baca blog awak..sweet n sgt2 bermakna..:)

Amalina Sulaiman said...

terime kasih banyak2....siapalah saya ni....hanya sampaikan aje ape yg saye tahu...terime kasih lg sekali k? :)

Miss Zati (^___^) said...

aku suke entry ni... siyesly..!! :)

Amalina Sulaiman said...

haha IDOP TUDUNG BAWAL ! yeah! :)