Me & Him

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Thursday, January 26, 2012

Puppy Rescuer





okay okay! sebelum korang semua fikir lain and buat cerite-cerita kontroversi and sensasi dengan gambau ni, baca dulu kenyataan aku kat bawah.


puppy ni adik aku, syakir jumpe masa dia balik kerje memalam (around 10.30pm tadi) kat tepi jalan.
at first, adik aku ingat kucing, so dia pon pergi dekat sikit..
sekali da dekat, hanjeng rupenye...
kesian gile, dahla kecik lagi,
so disebabkan perasaan kesian and risau takut puppy ni kene buli dengan anjing2 besar yang lain, adik aku lekas2 amik surat khabar and balut puppy ni bawak balik umah sebab nak minta pendapat kitorang kat sape nak bagi anjing ni. yelah..kesian kot, muke hanjeng ni pon kesian gile...
adik aku kata, anjing ni tak de banyak songeh langsung...duduk aje diam2 bile adik aku letak dia kat atas moto.
aku harusla rasa sayang gile nak bagi orang cuz kiut kot hanjeng neh...tapi yelah kan..orang Islam mana boleh bela hanjeng melainkan untuk tujuan berburu ataupun jaga tanam-tanaman.
it's so cute right? 
so ni aku baru balik ikut adik aku keliling taman perumahan sebelah cari orang Cina mana yang sudi nak bela menatang ni.
tapi malangnye, sume rumah aku g sumer tak sudi nak adopt anjing neh...tak tau le pesal..
bela aje la kann...bukannye susah pon...
last-last sebab dah malam and dah malas nak cari tuan anjing ni, kitorang decide letak aje kat front yard rumah banglo orang cina random senyap-senyap...harap-harap tuan rumah tu penyayang and simpati la sikit kat hanjing tu...
aku dah siap bagi nama Hachiko lagi uh...cute kot pup ni macam hachiko..huhu


so suke ati korang la nak kata apa...
tapi aku rasa, adik aku dah melakukan sesuatu yang quite heroic harini.
he had save a life...
a dog's life...
walaupun hanjeng tu haram, dia tetap MAKHLUK ALLAH TAALA..
and disebabkan dia haram tu bukannnya menjadi satu tiket untuk kita menzalimi dia...
means that, kalau dah tau kat kawasan tu da banyak anjing liar, and anjing tu pun kecik lagi, wajar la kot adik aku tolong carikan tuan untuk si hachiko ni...


hmmm, oklah, aku pon dah ngantok ni.
nak tido awal sebab besok nak baking!
tatatititutu!
wassalam.. ;)


17 comments:

ASyraff Ryu said...

Salam sowi to say la kan...tp tak silap aku bela anjing ni tak haram selagi tak menyentuhnya dengan tangan yang basah...aku macam kesian plak dengan anjing ni...tambah2 lagi bila hidup terbiar mcm tue...kalau cina tue amik bela takper,tp kalau dia pun tak nak,tak tahulah ape nasib anjing tue...Kalau takder spe nak bela,ko bela la dulu,then cbe tanyer2 kalau ader non-muslim yang nak bela.Aku takut anjing tu terbiar jek...Tp ingat satu jek,pegang anjing dengan tangan yang basah lagi mulia dari pegang tangan seseorang yang berlainan jantina yang bukan muhrim;) wallahualam...

Niwashini Nambiar said...

Seriously I am very proud of you people sebab korang masih respect anjing tue. Nie sekadar nak share la ape yang jadi kat taman perumahan aku~~ Lagi lagi kat lorong aku lagi, Nie ader satu minah singapore yang baru pindah... Peh... gaya dier macam datin, i mean datuk siti pun kalah weyh~~ suka menunjuk~~ adelah satu hari nie seekor anjing yang warna putih bertompokan coklat merayau rayau kat lorong I. Anjing tue macam anjing perliharaan sebab ade chain around it's neck. Entah la camne boleh terlepas gn tuannyer kan, so dier pun merayau kat lorong aku untuk cari makanan. Biler sampai kat rumah minah tue, Minah tue cuba halau anjing tue tapi anjing tue xgi mane mane, hence minah tue masuk dalam rumah and guess what she did? She took a kettle and pour the hot water on top of the dog and spread some cili powder on it. Terkejut I and she could smile at me and said that ANJING IS HARAM. The next day , I saw anjing tue dah mati kat tepi jalan. Badan dier yang cantik turn out to be pink:( so kesian. SO, YOU GUYS MMG DID A GREAT JOB. HATS OFF.

apple damein said...

kalau aku plak, kalau pegang anjing kan cuma kena sertu ke kan..so pegang jela..*dlm kes nk selamatkan laa* but thing is ak takut anjing tuh gigit..huuuu~

Airil Azmei(Sky EagLe) said...

amalina=wah!junior aq tu (tetibe nk inter frame plak kan?)..haha...so cute...kesian xde spe nk bela...

niwa=owh...poor thing...kejamnye...

Elle Who? said...

athir: em, x tau la pulak ada hukum kata bela anjing dibolehkan@ halal sebab sori aku pon jahil tapi setakat yang aku belajar, Islam hanya menggariskan kita untuk menyayangi anjing sbg makhluk ciptaan Allah aje ...bukan sebagai haiwan untuk dibela macam kita bela kucing. satu sebab anjing ni najis plg besar (mughallazah) dan tugas kita hanya utk merawat dia kalau dia dalam keadaan sakit, bagi makan dan minum kalau dia lapar..setakat tu ajela..tak ade pulak hadis nabi/dalil yg mengatakan umat Islam boleh bela anjing macam bela kucing. and macam ko cakap, bela tanpa sentuh tu agak susah nak dilakukan sebab aku bela bukan atas tujuan yang diketengahkan syarak spt tujuan berburu/ jaga harta. so amik langkah mudah, carikan tuan yang sesuai. and lagipon amoi yang kitorang jumpe tu yg cakap tuan rumah yang kitorang letak anjing tu MUNGKIN nak bela sebab orangnya quite penyayang kat haiwan. so at least we had try our BEST as a MUSLIM to save that dog. and aku rasa tugas aku pon sampai takat tu aje la kot.

Elle Who? said...

niwa: tulah...tak semua orang sedar pasal ni..orang ingat asal haram aje boleh seksa dia sesuka hati padahal Islam suruh kita sayangi semua makhluk..


aziz: haha..aku actually sayang baju aku...sebab tu aku alas dengan towel masa carry dia atas moto..malas nak samak dengan baju2 sekali...lagipon da malam...celah mana nak cari tanah syg bersih memalam kann..tapi options is yours la,...ak pegang beralas sebab aku malas nak samak...tu jek.. :p

Elle Who? said...

openg: nak jugak...hahaha

SweetMe said...

okay anjing nie comel....kalau aku jd adik ko, aku bela jerk....hahaha....sebab bagi aku setakat pegang anjing nie sertu jerk kot....n kalau aku decide nak bela anjing nie, aku akan pastikan aku pakai baju yang aku dah xnak pakai n pakai baju tu setiap kali aku nak g sentuh anjing tu.....hahaha....saja jerk kan xnak sertu baju sekali....hehehe

Madre Amor said...

Menurut Prof. Dr Yusuf al-Qaradawi,
HUKUM MEMBELA ANJING SEBAGAI HOBI ADALAH HARAM.
Antara alasan fuqaha seperti Ibnu Hajar ialah:
i. Menakut-nakutkan jiran, orang lalu lalang dan tetamu.
ii. Berkurang pahala pemelihara. Nabi bersabda yang maksudnya: Barang siapa yang memelihara anjing bukan untuk menjaga ladang atau ternakan, maka setiap pahalanya berkurangan satu qirath. (Bukhari dan Muslim)
iii. Malaikat enggan masuk ke rumah.
iv. Tabiat anjing suka menjilat dan kenajisan mughallazah pada jilatannya menyebab kesukaran pemeliharaannya.
Cara menyucikan najis mughallazah ialah menyamaknya dengan tujuh kali air, dan salah satu air tersebut bercampur tanah.WALLAHU A'ALAM

Mieza said...

yup! mmg cute sgt anjing nie.. takpela yg penting Allah saje yg tahu niat kite.. huhu :D

Anonymous said...

pedulikan yop..janji ko iklas....dulu2 arwah moyang aku pun ada bela anjing dok jaga kebun...xdo hal la weh.....selagi ada kemudahan nak bersuci..apa nak kesah....

ery D cat said...

alhamdulillah msh ada yg sudi menyelamatkan dia..benar dia anjing tp dia pun makhluk Tuhan...niat kt nak membantu...salam perkenalan...dpt tau blog kamu ni pun dr blog papa hero..trskan usaha murni membantu haiwan2 terbiar diluar sana..syabas

Orked Cleopatra said...

lin, cute sgt...baik nyer hati adik ko. Btw, hachiko tuh cmne? dah ade org pelihara dia x? kalau xde sape2x amik, sian laa...

Elle Who? said...

alai: haha...ko gtaw la kat mak ko yg ko nak bela anjing...tggu respond mak ko same ke x dengan respond sebelumnye ke tak..huhu

ummi: huhu thanks 4 sharing mom!

mieza: itulah...memang buat pon kerana Allah...insyaAllah setiap perbuatan yg berdasarkan niat keranaNya, ada ganjarannye...

Elle Who? said...

anony: haha...terime kasih yop..teman setuju dengan ape yang kome cakap ni...

ery D cat: alhamdulillah..bertambah lagi sorang kawan blogger..salam perkenalan..saya memang minat bace blg PH..tereksaited pulak semalam nak bgtau semua pasal cerita anjing ni..^^

acik: hehe..comel kann, acik? tataw la sekarang dia cane..semalam da g letak kat front yard satu rmh banglo cina ni...harini g jengah tak nampak bayang si hachiko tu pon..bersangka baik ajelah..maybe tuan rumah tu dah bawak dia masuk kot..wallahualam.. :)

ASyraff Ryu said...

owh sorry ar...aku rasa aku ada wat something mistakes...aku nak cakap mcm mcm ni sebenarnya...kalau takder sesaper amik anjing tu,ko belalah dulu just bagi dia protection sementara,sebab kesian kat anjing tue...tp kalau amoi tue memang sudi nak bela,,,baguihlah..akhirnya anjing yang cute itu mendapat hak yang sewajarnya...sorry yer ;)

Elle Who? said...

athir: hehehe...xpe la...aku pon jahil gak..carik dalil pon kat internet...sebab byk sgt percanggahan, memang boley wat kite confuse jugak sometimes.. :)