Me & Him

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 15, 2010

Hari Asyura

Assalamualaikum wbt to all my dearest readers!


Ape kabau semua? 
Hari ni 9 Muharram...ada yang puasa tak hari ni?
Kalau ada, aku nak mengucapkan Selamat Berpuasa!
Hehe ..sebenarnya aku satu family dah pakat nak puasa jugak! Terus bermula daripada harini sampai 11 Muharram. 
Sebab 10 awalul Muharram kan elok berpuasa kan?


Esok dah Hari Asyura! 
Mesti orang kampung dah sibuk sediakan bahan nak buat bubur asyura! Wah sedap ni!
Hehehe
Tapi ingat ye, hari Asyura ni bukannya Hari Makan Bubur Asyura Sedunia....
Hoho! Hari Asyura adalah hari untuk kita umat Islam lebih-lebihkan beramal...itu yang orang kampung sibuk agih-agihkan bubur asyura tu...sebab itu kira beramal jugaklah kan?


So dalam post kali ni, aku nak share sedikit info mengenai hari Asyura.
Aku petik daripada laman web iluvIslam [click here]
Harap-harap bertambahlah pengetahuan kita mengenai hari Asyura yang orang kita duk sambut ney and kenapa umat Islam sedunia sambut Hari Asyura.


Tanpa membuang masa lagi, jom kita baca! :)

Selang beberapa hari lagi, kita akan berjumpa hari 'Asyura' (عاشوراء) sekali lagi. Di bawah ini saya nyatakan beberapa hukum yang disebutkan oleh para Fuqaha' berkaitan 'Asyura'.

1. Bilakah 'Asyura'?


♥ Pendapat pertama : Ibn Abbas Radhiyallahu 'Anhuma berpendapat 'Asyura' adalah pada 9 Muharram.Pendapat kedua : Jumhur Fuqaha' berpendapat 'Asyura' adalah pada 10 Muharram.

2. Bila Sunnah Puasa?


♥ Sunnah berpuasa seluruh bulan Muharram. Ini kerana ia termasuk salah satu daripada bulan-bulan haram.Sunnah muakkadah (yang sangat dituntut) berpuasa pada 10 Muharram (hari 'Asyura').Sunnah juga berpuasa pada 9 Muharram.Sunnah juga berpuasa pada 11 Muharram.Sunnah juga berpuasa 1-10 Muharram menurut sebahagian Fuqaha'.

3. Kelebihan berpuasa pada 10 Muharram?


♥ Diampunkan dosa setahun yang lalu (hadis sahih riwayat Imam Muslim).Pada 
hari tersebut Nabi Musa diselamatkan daripada Fir'aun. Maka puasa tersebut adalah sebagai tanda kesyukuran*. Ummat Islam lebih berhak berpuasa daripada Yahudi (yang juga berpuasa pada 'Asyura') kerana aqidah yang sama dengan Nabi Musa.

* ia juga dalil bahawa Islam membenarkan sambutan diadakan untuk mensyukuri sesuatu perkara setiap tahun. Oleh kerana itu juga, maka sambutan maulid dibenarkan di dalam Islam sebagai tanda kesyukuran.

4. Mengapa pula puasa pada 9 Muharram?


♥ Hadis Nabi yang bermaksud: Jika aku hidup pada tahun hadapan, aku akan berpuasa pada hari kesembilan. Namun baginda telah wafat pada tahun berikutnya.Membezakan dengan amalan orang Yahudi.Ihtiyath (berhati-hati). Kemungkinan kiraan taqwim tersilap, kita tetap dapat berpuasa pada hari 'Asyura'.Termasuk bulan-bulan haram.Termasuk 10 hari pertama Muharram yang disunnahkan berpuasa oleh sebahagian Fuqaha'.

5. Hikmah berpuasa pada hari 11 Muharram?


♥ Ihtiyath (berhati-hati). Kemungkinan kiraan taqwim tersilap, kita tetap dapat berpuasa pada hari 'Asyura'.Termasuk bulan-bulan haram.

6. Apakah amalan terbaik selain berpuasa pada hari 'Asyura'?


♥ Meluaskan rezeki (berbelanja makanan, minuman, menggembirakan kanak-kanak dan kaum keluarga).

7. Apakah kelebihannya?


♥ Dilapangkan oleh Allah rezekinya selama setahun.*

* Hadis diriwayatkan oleh Imam Baihaqi dan Attabrani dengan pelbagai sanad. Imam Baihaqi menyebutkan, sanad-sanadnya dhoif, tetapi apabila dihimpunkan kesemuanya maka ia menjadi kuat.

8. Apakah yang dilakukan oleh para salafussoleh pada hari 'Asyura'?


♥ Disebutkan di dalam nota kaki kitab Fathul 'Allam oleh Syaikhuna Muhammad Alhajjar, menakalkan kitabAlmadkhal oleh Ibnul Hajj, para salafussoleh tidak akan melalui musim-musim ini melainkan dengan banyaknya ibadah, sedekah, berbuat kebajikan dan meraih kelebihannya, bukanlah dengan makan dan minum, bahkan bersegera menambahkan sedekah dan berbuat baik.

9. Apakah contoh amal kebaikan yang digalakkan oleh para ulamak untuk dilakukan pada hari tersebut?


♥ Apa jua amalan kebajikan baik dilakukan pada hari yang mulia tersebut. Antara yang diajarkan oleh para ulamak adalah bersiwak, bercelak, berwangi-wangi, mengusap kepala anak yatim, menziarahi orang soleh dan para ulamak.

10. Ada tak doa yang ulamak dahulu amalkan pada hari tersebut?


♥ Ada.
click image for a better view

Do'a ini dibacakan pada hari 'Asyura'

11. Apa hukumnya merobek pakaian, meronta-ronta dan memukul badan seperti mana yang dilakukan oleh Syi'ah pada hari 'Asyura' meratapi pemergian Sayidina Husin?


♥ Hukumnya haram. Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan satu hadis daripada Sayyidina Ibn Mas'ud r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: "Bukanlah daripada kalangan kami orang yang memukul dada, mengoyak kain dan menyeru dengan seruan jahiliyyah (yakni meratap seperti ratapan kaum jahiliyyah)."

Wallahu A'lam

Ok? At least kita tahulah jugakkan pasal hari Asyura ni?
Hehe..
By the way dikesempatan ini, aku nak mengucapkan Selamat Menyambut Awal Muharram dan Hari Asyura kepada semua pembaca tersayang! And tak lupa juga, Selamat Berpuasa! :)Sekian, Renung-renungkan dan selamat berpuasa sunat!
Wassalam :)


p/s: ummi, esok jom masak bubur asyura! hehe :)

4 comments:

toaster said...

wau, bagusnye

Amalina Sulaiman said...

thanks :)

mimtoge kiut miut said...

best! suke BENAU ak mendengaunye
t balik IPBA citer lagi... hihi

Amalina Sulaiman said...

hehehe...mekasih nok! ok2 t ak citer... :)