Me & Him

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Saturday, December 25, 2010

Resipi Kek Chocolate Fudge

Assalamualaikum wbt to all my dearest readers!!!


Apa khabar semua? Sihat?
Hurmm sorry lah aku jarang update belog ni and tak dapat buat entries yang gempak-gempak hari-hari...sebab sekarang ney aku dah busy sikit nak buat preparation balik IPBA ...


Bila makin dekat nak balik, mulalah kepala aku kacau- mula fikir ada lagi benda yang tak puas buat bila kat rumah or ada lagi plan yang belum jalan lagi atas sebab-sebab yang tertentu...
Huhuhu...
Ummi pun tengah busy ni carik orang tolong cat rumah [and dah mula busy jadi beloggerwati beginner..hoho]. Tak tahu nak suruh siapa- jadi cat sendiri lah nampaknya kalau nak puas hati kan...


Jadi untuk menghilangkan kebosanan aku menghitung hari balik IPBA ni, apa lagi, aku pun ajaklah ummi pergi menggodam dapur. Kita mau main masak-masak!!! Yay! Hehe


Semua nak try buat. Asal nampak resepi sedap aje [gambau macam menyelerakan aje], apa lagi, dengan rakusnya kitorang nak buat! Hohoho


Kelmarin, aku and ummi ada try buat cake Chocolate Fudge. Rumah aku ni dah lama tak makan home-made cakes- kalau buat pun, cake kukus yang instant takpun kek batik.. [kira ke? argh! janji nama dia 'cake'.. hihi] jadik apa lagi, ummi pun mulalah keluaukan semua alat-alat baking yang dah diperam nak buat pekasam kat dalam store room tu. And ting tang! ting tang! ar kitorang kat dapur memberus alat-alat tersebut.


And resepi chocolate Fudge ni Ummi ambil kat Internet. Tapi hasilnyaa, fuuhh....sedap gila babeng!


Ok, takmo melengahkan lagi masa! Jom kita zasss tengok macamana nak buat Kek Chocolate Fudge yang MALATOPZ ney,,huhu




Bahan-Bahan (Kek)
  • 250 g mentega
  • 2 ½ cawan gula kastor
  • 4 biji telur
  • 1 cawan serbuk koko
  • ½ cawan coklat cair
  • 1 cawan air sejuk
  • 1 cawan susu cair
  • 3 cawan tepung naik sendiri
Bahan-bahan (Fudge)
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan air
  • 1 cawan serbuk koko
  • 4 biji kuning telur
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1½ cawan gula kastor
  • 250g mentega
  •  ¼  sudu kecil garam

    Cara-cara Membuat Kek

    1. Pukul gula dan mentega hingga kembang sekembang-kembangnya.


2. Masukkan telur sebiji demi sebiji 




3. Masukkan susu cair, air sejuk, koko dan coklat cair. 

this is the batter....

4. Akhir sekali masukkan tepung. Gaul sebati


5. Bakar adunan selama 1½ jam dalam oven suhu 160°C. Biar sejuk dan hiaskan dengan chocolate Fudge.

Ni lah hasilnya...cake choclate yang belum disapukan Fudge...tengok! tengok! Comel and tak bantat pun okeh...hohohoho xD

Cara-cara membuat Chocolate Fudge

++ Masak kesemua bahan hingga pekat dan berkilat macam kepala abang Zaibo. Biar sejuk dahulu sebelum dihias atas cake. ++

the Ingredients for Fudge

Kacaw jangan tak kacaw! kacaw sampai pekat and berkilat! hihi

sapu bukan sebarang sapu ye Kiah! hoho

haa...nak lagi sedap, ko taburlee chocolate chip banyak-banyak sampai dia melimpah-limpah ke ladang gandum...nak nasihat sikit; kita bab-bab makan ni jangan kedekut barang...kalau kedekut nanti makanan jadik tak sedap tahu? hoho

Dah ciap pun cake!! Kau Orang!!! Cantikkk taaaakk?? Canteekkk taaakkk??? [ala-ala Eric Leong] hohoho xD

Tapi sebelum tu ye anak-anak....Sedikit Peringatan
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Kalau korang merupakan seorang yang cerewet or ada emak yang cerewet wet wet pasal dapur berselerak macamni...don't you ever try this at home ok?...wahahaha! 

Ni semua sebab nak ayak tepung ala-ala gelek gerudi Inul Dratista punya pasal arr...tak pasal-pasal mandi tepung...hohoho

Whatever tunggang-terbalik macamana pun ko kerjakan dapur tu, jangan buat-buat lupa kemas balik pulak ye? Hehe [Cikgu Zaitun, Kemahiran Hidup SHARODZ, 2006]

Minachi ni pun nak ada special treat dia jugak...akibat dah buhsan asek makan cat food aje, sekali sekala dia cuba-cuba lah tukar angin makan anak mengkarung ni pulak..blueekk! xD




Ok! Cuba jangan tak cuba ye Kak Ngah resepi mak ni!
Sedap uolss...rugi kalau tak cuba..
Hoho
Sekian, wassalam... :)

9 comments:

Azham Vosovic said...

Sedapnya Lin, bawak la balik IPBA sikit.. hehehe.....aku x pernah buat kek sendiri tau.. hahaha, sbb mak aku x bagi aku masuk dapur dan memasak...

Happy Angel said...

wow..leen.....dah pandai masak rupanye....siap wat kek chocolate fudge........hmmm nampak sedap benooh.... haha mak i pun x bagi i masuk kitchen x i blast de kitchen..best nyer dpt wat kek niee...huahaha

Amalina Sulaiman said...

azham: insyaAllah...nanti naik IPBA aku bawakkan ok? huhuhu...lelaki sbnrnya lg pandai masak drpd pompuan tau...

angel: huhu...owhyeke...but nak buat kek ni simple sangat tau....boleh aje buat...ajak lah mak u buat sekali... :)

.:rizaL:. said...

leen pandai wat kek? 30% percaya..haha..wat utk aku..aku nak rasa..huhu

Amalina Sulaiman said...

Haha! x pecaye sudehhh...t ak bawak takmo bg ko rase...weekk!! haha xD

iqapika said...

hahahha.. amal!! pehal sepah2 dapur ko neh jah??

Amalina Sulaiman said...

huhuuuu..maklomler ikang oiii....beginner ar katekann...hohooho

Madre Amor (Rusitah Abd. Latiff) said...

hari ni ada org menyahut cabaran "do it ur slv" -buat kek coklat fudge sendiri, haruslah percaya 100% ...pewiitttt.
ummi nak basuh baju, wat ler sendiri eyyhhh.

Amalina Sulaiman said...

haroslaa buat sendiri ummi tolong 2% ajek..sampaii ati ....sobs3...esok dak2 ipba haa rasekan la masakan i....hik3