Me & Him

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 14, 2010

Kebenaran dalam Penipuan

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakaaatuh! to all my dearest readers...


Haa...hali sulah malam wooh..wa ekceli sulah mau tilo tetapi mengape ye wa tibe-tibe membuat ini posting? Ini sebab ah..tali pagi wa ale bilaja itu subjek LDS [Language Description] [[pandai pule cine ni cakap omputeh]] wa ter'came across' ini satu artikel manyak celite pasal ini tipu-tipu punya olang maa...waa suke same article itu coz wa rase ...wa rase suke laaa...[adoi...]


Haha!! [Okay okay! Fine, back to proper Malay]


Den sebona eh [proper ke?? haha] yelah..Betul lah artikel yang aku jumpa tu actually ada dalam hand-out yang Kak Yan [Madam Hazian] bagi suruh kitorang siapkan. Jadi aku dengan muka tak rela and lenggang sepinya pun membuat hand-out tersebut. Tapi lepas aje aku baca tajuk dia, aku pun tiba-tiba bertukar menjadi excited macam budak kecik jumpa duit RM2 bawah bantal lepas exchange dengan tooth fairy gigi susu dia yang baru patah...erk~ dah mula mengarut. Abaikan! Abaikan! Senang cerita, aku pun staright lah baca text tu and jawab soalan-soalan grammar dia. Aceewah! Aku kan grammarian sejati. Ngohohoho! [ok sila muntah..] And accidentally, aku pun ternampak lah satu quotes ni:


"All men are born truthful and die liars" Vauvenargues-French philosopher

Haa..kamu! kamu! kamu! dan kamu! setuju tak dengan ape yang si mamat vauvi [nama timang-timangan aje ok jangan pikir lain] cakap ni?. Maksudnye, kita semua ni dilahirkan sebagai seseorang yang betul + benar but eventually kita end up [mati le] sebagai seorang penipu. Yeke? Do you personally agree? disagree? Or towards certain extent only [ececehh...dah macam nak buat esei SS pulak]


Kalau bagi aku, I am only agree to a certain extent because not all men are born to be liars, isn't it? It's actually a bad choice, a mistake that MUST be corrected immediately!


Ok, ada paham? [hape yang nak kena paham pule? haha] Ok I mean sekarang ni mesti ada di antara pembaca yang akan cakap, "eh, bohong sunat takpe kot. Berbohong demi kebaikan tu..' OR ada pulak mat saleh yang kate "If there's no benefit to tell the truth, then lie could be acceptable"..Iyeke?


White lies. Bohong-bohong sunat makruh...Acceptable or not?


Contohnya lah kan, ade lah kawan ko ni baru beli baju baru. Baju tu harganya agak mahal lah...Berjenama pulak tu [persetankan same itu D&G, LV or Vesace..hade haku kesah?] tapi the point is; ko tak suka baju tu sebab baju tu tak cantek langsung tapi malang sekali kawan baik ko tu da pun membayar baju tersebut. And dia pun tanya, "Weh, cantik tak baju aku ni?...eee...seronoknye nak pakai" ko pulak dengan tak sampai hati pun membohonglah, "Ha'a..memang cantik pun...padan lah dengan ko. Sesuai lah dengan ko." tapi dalam hati, "Ish3, takde taste ape minah/mamat ni, baju mahal tapi macam kain alas meja dapur aku aje. Buruk kalau pakai dah hampir serupa dah dengan alas peti ais rumah aku..bla3"


Tu kira tipulah tu kankan?
And berdosa ke kita kalau tipu-tipu sunat macamtu. Yelah, karang kalau bagitahu ada pulak yang kecik hatilah, menyesal lah, or maybe akan ada pulak persengketaan antara ko dan kawan baik ko tu.


Ok, sekarang ni salah ke tak menipu macam ni? Menipu dalam keadaan kita sendiri yang tersepit.
Realiti dalam kehidupan sekarang, manusia memang tak dapat nak mengelakkan diri mereka daripada berpura-pura and besikap jujur sesama sendiri
Kononnya nak jaga hati kawanlah, sedara maralah..whatever.


Dalam blog 'Fikrah Islamiah' [click here] ada menyebut yang tentang bohong-bohong sunat ni.
Hmm...kalau ikut logik, bohong tu confirm memang haramlah kan, tapi boleh ke kita buat bohong tu jadi sunat?
Dalam blog tu, dia cakap, kalau kita nak menipu bagi tujuan baik, hukumnya harus dalam Islam bermaksud boleh dilakukan dan boleh juga ditinggalkan bilamana pahala atau dosa tidak akan dicatatkan. So kita mulai dari sekarang, kita kena tukar istilah bohong sunat kepada bohong harus ok sebab kalau bohong tu sunat, mungkin dah banyak dah pahala yang anda peroleh disebabkan career tipu-menipu ni.
Tapi walaubagaimanapun, KESAN pembohongan tersebut TETAP DI AMBIL KIRA oleh ALLAH swt. Ingat tu....
Jadi, kita yang dah besau ni pandai-pandailah ye fikir sama ada pembohongan yang akan kita lakukan tu demi tujuan yang baik atau jahat. Tapi just think of the effect first.


Kita ni manusia, cuba cakap ada tak kat sini yang seumur hidup dia kat dunia ni tak pernah menipu....takde kan? takde kan?
Mungkin ada di antara kita ni cuba untuk menjadi seorang yang paling jujur dalam dunia ni [ish boleh ke?] tapi cuba muhasabah balik, boleh tak anda mengelakkan diri dari situasi-situasi yang tak memerlukan bohong harus ni?
Macam susah aje kan?
Only such an impeccable person will managed to prevent themselves from lies and wrongdoings...tapi ada ke kat sini yang impeccable?


Renung-renungkanlah...
anda ingat lagi kisah pinocchio?





kalaulah setiap kali kita menipu, hidung kita jadi macam pinocchio, mungkin time tu lah baru semua orang dalam dunia ni akan berhenti menipu ...



or maybe, dia nak tipu jugak and bila hidung dia tumbuh jadi panjaang, dia buat plastic surgery or potong terus hidung dia..zaaapp!

erk!
Ngarot sebentar.
Ok lah...

Hopefully, all of you guys have gotten the new info about this tipu-tipu thing.. everything that cover up the truth about lying.
Ok? Assalamualaikum and goodnight! :)
Salam you ollz


p/s: dah miss Dr. Sofi already. Happy Retirement Dr Sofi. God Bless you! 


3 comments:

Azham Vosovic said...

Salam. Hey Leen. I'm sorry that I rarely visited your blog (mind my grammatical error) heheh.. Just want to say, what a nice blog you have. this is a blog, a diary of yours but full with advices. Sometimes, you make me ponder about life, and thank you so much for being that catalyst.

Azham Vosovic said...

Salam. Hey Leen. I'm sorry that I rarely visited your blog (mind my grammatical error) heheh.. Just want to say, what a nice blog you have. this is a blog, a diary of yours but full with advices. Sometimes, you make me ponder about life, and thank you so much for being that catalyst.

Amalina Sulaiman said...

thanks azham. it's ok lah dear. Yalah, I was quite wondering mana perginye pembaca setia azham vosovic..no comments posted ..haha thinking that you're quite busy..but anyway, thanks for reading!! :)